Junckerova komisia získala dôveru europarlamentu

komisia
Európska komisia. PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Nový šéf Európskej komisie Jean Claude Juncker si zhlboka vydýchol. Škandál s daňovými únikmi ustál a zostáva šéfom komisie. Skupina europoslancov ho chcela odvolať za to, že ešte ak premiér, či minister financií Luxemburska dovoľoval vo svojej krajine optimalizovať dane veľkým firmám.

Európska komisia (EK) na čele s bývalým luxemburským premiérom Jeanom-Claudom Junckerom vo štvrtok hladko prežila hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery v Európskom parlamente.

Juncker čelil kritike pre podozrenia, že Luxembursko za jeho pôsobenia umožňovalo nadnárodným koncernom vyhýbať sa plateniu daní.

Juncker ako Al Capone

Príslušný podnet predložilo 76 poslancov zaraďovaných prevažne do euroskeptického a pravicovo-populistického tábora. Rozprava k návrhu sa konala už v pondelok na úvod plenárneho zasadnutia v Štrasburgu, keď sa členovia veľkých strán postavili na stranu Junckera, zatiaľ čo líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová ho prirovnala k slávnemu americkému zločincovi Al Caponemu.

Komisia nakoniec získala jasnú podporu 461 poslancov, 101 sa vyslovilo proti. V prípade vyslovenia nedôvery, čo médiá od začiatku označovali za vysoko nepravdepodobné, by musela odstúpiť celá EK úradujúca v novom zložení od začiatku novembra.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Predmetom škandálu označovaného ako Lux Leaks je únik dokumentov, podľa ktorých Luxembursko za Junckerovej éry umožnilo nadnárodným koncernom ušetriť na daniach miliardy eur. Juncker sa obhajuje tvrdením, že tajné dohody boli v súlade s platnými zákonmi krajiny a medzinárodnými pravidlami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk./Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices