Denis Mukwege, laureát Sacharovej ceny 2014. PHOTO: © European Union 2014

Denis Mukwege: OSN len ťažko zabezpečí aby za každou ženou a dieťaťom v Kongu stál vojak

Denis Mukwege, laureát Sacharovej ceny 2014. PHOTO: © European Union 2014
Denis Mukwege, laureát Sacharovej ceny 2014. PHOTO: © European Union 2014

Denis Mukwege, ktorý dostal Sacharovu cenu  za slobodu myslenia v roku 2014 je gynekológom v Konžskej demokratickej republike. Ocenenie získal za starostlivosť o ženy, ktoré sa stali obeťami sexuálneho násilia.

„Verím, že nám cena pomôže najmä s upriamením pozornosti na tragédie, aké konžské ženy zažívajú. Je to koniec koncov cena Európskeho parlamentu. Potrebujeme prejav solidarity európskych krajín, aby sme porazili zlo, ktoré v Kongu panuje ,“ povedal doktor Mukwege.

Znásilnenia, násilie voči ženám sa v dobe konfliktov zvykne stupňovať. Používa sa na terorizovanie obetí – žien znásilnených na verejnosti, často pred zrakom svojich manželov a detí. Po kolektívnom znásilnení, kde sa vystrieda viacero vojakov, nasleduje mučenie formou mrzačenia pohlavných orgánov.

Vo východnej časti Konga pôsobí mnoho ozbrojených skupín, ktoré pochádzajú z Burundi, Rwandy, Ugandy, k nim sa pridávajú mladí ľudia nazývaní Mai-Mai. Ničia miestne spoločenstvá aby ich vyhnali zo svojej pôdy, ktorú následne zaberú a začnú na nej ťažiť. Lákajú ich časti pomerne bohaté na strategické minerály – najmä coltan a kasiterit.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

„Vždy som si myslel, že OSN môže pomôcť s nastoľovaním mieru, no len ťažko zabezpečí, aby za každou ženou a dieťaťom stál vojak OSN. Znásilnenia sa totiž týkajú aj malých detí. Obávam sa, že nefungujúci právny štát spôsobuje to, že štát nemá v teréne jednotky, ktoré by chránili obyvateľstvo,“ reaguje doktor Mukwege.

Nad udalosťami v Kongu visia mnohé otázniky, keďže tam vládne úplná beztrestnosť. Hovorí sa o miliónoch zavraždených a státisícoch znásilnených žien.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices