Parlament zamietol návrh na vyslovenie nedôvery Komisii

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Poslanci vo štvrtok pomerom hlasov 101 (za): 461 (proti): 88 (zdržalo sa) zamietli návrh na vyslovenie nedôvery kolégiu komisárov pod vedením Jean-Claude Junckera. Návrh bol predložený skupinou 76 poslancov – členov skupiny EFDD (Európa slobody a priamej demokracie) a nezaradených poslancov, v súvislosti s odhaleniami známymi ako Lux Leaks a v nadväznosti na plenárnu rozpravu s predsedom Komisie Jean-Claude Junckerom z 12. novembra. Rozprava k návrhu prebehla v pondelok.

Na odvolanie Komisie je v Parlamente potrebná dvojitá väčšina: návrh musí získať podporu dvoch tretín hlasujúcich poslancov, ktorí tvoria aspoň väčšinu všetkých zákonodarcov (teda minimálne 376 hlasov).

Záznam pondelkovej rozpravy k návrhu na vyslovenie nedôvery Komisii môžete zhliadnuť prostredníctvom EP Live (odkaz pod textom tlačovej správy).

Reakcie slovenských poslancov

„Argument, že utajené dohody týkajúce sa daní v Luxembursku neboli nezákonné, považujem za nedostatočný. Pre ďalšie fungovanie EK je pre mňa dôležité vedieť či ich pán Juncker považuje aj za morálne a správne, najmä voči ostatným členským štátom, ktoré boli daňovými únikmi roky priamo poškodzované,“ uviedla poslankyňa Monika Flašíková Beňová (S&D, SK).

„Dnes budem hlasovať za odvolanie pána Junckera z pozície predsedu Európskej komisie. Politik má byť konzistentný vo svojej práci a aj vo svojich vyhláseniach. Jean-Claude Juncker na jednej strane vyhlasuje to, že bude aktívne bojovať proti daňovým únikom, avšak jeho minulé skutky hovoria o opaku,“ uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

„Európska komisia má pred sebou jasné ciele, najmä v oblasti podpory rastu a zlepšenia situácie v zamestnanosti. Súvisí to aj s daňovou politikou, kde musíme jasne rozlišovať neakceptovateľné daňové úniky a potrebné stimulovanie rastu cez daňovú politiku,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

„Človek, ktorý roky rozpráva o tom, ako treba bojovať proti daňovým rajom, a sám vytvorí daňový raj, nemá morálne právo byť predsedom Komisie. Problém vidím aj v tom, že kauza môže poslúžiť ako zámienka pre zavedenie harmonizácie základu a sadzby daní v Európe, čo zhorší podnikateľské prostredie aj na Slovensku,“ uviedol poslanec Richard Sulík (ECR, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices