Denis Mukwege a Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2014

Zverstvá v Konžskej demokratickej republike opisuje Denis Mukwege, laureát Sacharovej ceny 2014

Denis Mukwege a Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2014
Denis Mukwege a Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2014

Denis Mukwege je laureátom Sacharovej ceny za slobodu myslenia za rok 2014. Európsky parlament udelil tomuto gynekológovi cenu za boj, ktorý vedie pre ženy – obete sexuálneho násilia v Konžskej demokratickej republike.

Denis Mukwege sa o obete sexuálneho násilia stará v nemocnici, ktorú založil, už 14 rokov. Ozbrojené skupiny od 90. rokov minulého storočia dennodenne terorizujú obyvateľov južného Kivu. Ich prvoradým cieľom sú ženy, následne cez ženy celá konžská populácia.

„Ženy, ktoré tu liečime, sú obeťami sexuálnych útokov a extrémne brutálneho sexuálneho zaobchádzania. Znásilňujú ich mimoriadne násilnícky,“ povedal doktor Mukwege. „Je to forma mučenia, ktorá útočí na intimitu žien a hlboko zasahuje ich ľudskú dôstojnosť,“ pokračuje.

Doktor vybudoval nemocnicu Panzi v Bukavu na pomoc obetiam znásilnenia. Práve týmto obetiam je vyčlenené celé krídlo nemocnice. O pacientky sa okrem lekárov starajú psychológovia a sociálny pracovníci, ktorí poskytujú pacientkam podporu a odborným vedením sa im snažia zdvihnúť sebaúctu. Od otvorenia nemocnice v roku 1999 sa tu liečilo vyše 40 000 žien.

V tejto časti sveta sa znásilnenie využíva ako zbraň. Má terorizovať ľudí a prinútiť ich k tomu, aby opustili svoju pôdu. Podložie tejto časti Konžskej demokratickej republiky totiž obsahuje vzácne nerasty, čo ozbrojené skupiny podnecuje k ťažbe.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

„Je to účinná zbraň. Spôsobuje masívne vysídľovanie obyvateľstva. Táto vojnová technika len rozsieva des a teror. Tí, čo sa rozhodnú zostať, tu nakoniec zostanú ako otroci, pretože sa natoľko boja toho, čo sa im môže stať, že nakoniec súhlasia a poddajú sa,“ konštatuje. Doktor Mukkwege by ocenil, keby sa vykonávali kroky proti týmto zločinom, no zatiaľ je skeptický.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

ebola

Na východe Konga sa snažia zastaviť nové ohnisko eboly

Zdravotnícki predstavitelia v africkom Kongu potvrdili v nedeľu ďalšie prepuknutie eboly na východe krajiny, štvrté …

Consent choices