Gérard Deprez. PHOTO: © European Union 2014

Poslanci povedali „nie“ odkladu dodatočných platieb. V prípade fyzického násilia žiadajú od Komisie sprísnené opatrenia

Gérard Deprez. PHOTO: © European Union 2014
Gérard Deprez. PHOTO: © European Union 2014

Poslanci Európskeho parlamentu vyslali odkaz tým členským štátom, ktoré žiadali viac času na splatenie dodatočných príspevkov, aké im Únia vyrátala. Odkladu platieb povedali „nie“. Dohoda schválená v júni o výmene údajov cestujúcich v leteckej doprave medzi EÚ a Kanadou je neistá. Poslanci na zasadnutí tiež vyzvali Komisiu, aby pripravila zákon, ktorý by riešil problémy s fyzickým násilím páchaným na ženách.

Požiadavka o viac času na splatenie prišla po novom výpočte, ktorý niekoľkým krajinám vyrátal vysoké nedoplatky a iným zas preplatky. Poslanci trvajú na tom, že finančné záväzky voči EÚ musia štáty dodržať. „Naliehavo potrebujeme schváliť opravný rozpočet na rok 2014. Je to dôležitá fáza pri stabilizácii – hovorím o stabilizácii nie o znížení – celkovej výšky nezaplatených účtov,“ vyhlásil Gérard Deprez, člen  Aliance liberálov a demokratov za Európu. Britský premiér David Cameron vyhlásil na poslednom samite Rady, že dve miliardy eur nezaplatí.

Dohoda EÚ a Kanady o výmene údajov o cestujúcich v leteckej doprave je neistá. Aj keď ju Rada v júni schválila, poslanci sa rozhodli poslať ju na Európsky súdny dvor, ktorý by mal rozhodnúť o právoplatnosti dohody.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

„Chceme dať celú vec Európskemu súdnemu dvoru so žiadosťou, aby určil, či to, čo chceme politicky dosiahnuť, je v súlade so zmluvami,“ povedala Cecilia Wikstrӧm z Aliancie liberálov a demokratov za Európu. Podľa tých, ktorí túto dohodu schvaľujú je výmena informácií kľúčová pre boj proti terorizmu.

82 miliónov žien v Európe sa stalo obeťou fyzického alebo sexuálneho násilia. Poslanci Európskeho parlamentu preto vyzvali Komisiu, aby pripravila a predložila záväzný zákon, ktorý by tento problém riešil. „Je čas na harmonizáciu prevenčných a ochranných opatrení pre ženy,“ konštatovala Karima Delli zo Strany zelených. Znamená to posilnenie trestných ustanovení pre prípady žien – obetí znásilnenia.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

wiezik

Michal Wiezik: Nezákonná ťažba dreva v EÚ je stále realitou, aj voči Slovensku je podaná žaloba

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices