To je hospodárenie! Rozpočet EÚ zaťažený vysokými dlhmi

euro rozpočet
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Parlament chce znížiť rastúce množstvo nezaplatených účtov EÚ. Kvôli zhoršujúcej sa platobnej kríze je Komisia na jeho podnet nútená predložiť nový návrh rozpočtu. Ten by mal obsahovať presný časový harmonogram, v ktorom budú dlhy znížené. „Musíme mať konkrétnu odpoveď na neznesiteľný problém neuhradených faktúr, ktoré sú nahromadené na stoloch Komisie. Ohrozuje to dôveryhodnosť orgánov EÚ a pridáva to argumenty eurofóbii,“ povedal vedúci parlamentnej delegácie Jean Arthuis.

Na rozpočtových rokovaniach Európskeho parlamentu a Rady vyšlo najavo, že situácia ohľadom finančnej správy EÚ je neúnosná. Parlament nepodporil kroky, ktoré podnikla Rada. Tá žiada od Komisie financie na uhradenie najnaliehavejších účtov. Konkrétne by išlo o sumu 4,7 miliardy €.

Rozpočtový výbor Európskeho parlamentu prišiel s nápadom na riešenie. Na splatenie časti dlhov by mali byť použité neočakávané príjmy z pokút vo výške 5 miliárd €. Členské štáty by však boli radšej, keby sa tieto financie použili na podporu národných rozpočtov.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Parlament chce tiež do roku 2020 vyčleniť 11 miliárd € na podporu oblastí postihnutých prírodnými katastrofami, na zvýšenie zamestnanosti a na humanitárnu pomoc. Išlo by o peniaze, ktoré nie sú zahrnuté v schvaľovanom rozpočte Európskej únie. Rada sa znova postavila proti. Tieto nezhody môžu vážne ohroziť budúcoročný rozpočet EÚ.

O mon

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices