Literárna súťaž o rozširovaní EÚ! Zapoj sa a pocestuj do Bruselu!

„Také podobné, také rozličné, také európske.“ Literárna súťaž o rozširovaní EÚ sa práve začala!

Európska komisia práve vyhlásila literárnu súťaž s názvom „Tak podobné. Tak rozličné. Tak európske.“ Mladí ľudia z celej Európy majú možnosť podeliť sa so svojimi názormi a v článku s maximálnou dĺžkou 1 000 slov odpovedať na jednu alebo obidve z nasledujúcich otázok týkajúcich sa rozšírenia Európskej únie:

Aké máš skúsenosti v rozšírenej Európskej únii?

Ako sa môže rozšírená Európska únia vysporiadať s problémami budúcnosti?

Literárna súťaž bude trvať do 27. februára 2015 (do 12.hod SEČ) a zapojiť sa do nej môžu mladí ľudia vo veku od 18 do 25 rokov, ktorí sú občanmi jedného z 28 členských štátov EÚ.

Národné poroty vyberú jedného víťaza z každej krajiny a tí budú pozvaní na trojdňovú študijnú návštevu do Bruselu. Víťazné články budú uverejnené na webovej stránke Európskej komisie a budú tiež ponúknuté na uverejnenie hlavným európskym médiám.

Vedeli ste, že v dôsledku postupného rozširovania je Európska únia (EÚ) najväčšou ekonomikou sveta s viac ako 500 miliónmi obyvateľov? Na medzinárodnej scéne má väčšiu váhu než kedykoľvek predtým.

Politika rozširovania EÚ podporuje prípravy na vstup tých európskych krajín, ktoré majú záujem stať sa členmi EÚ. To pomáha urobiť z Európy bezpečnejšie miesto, pričom sa tiež podporuje demokracia a základné slobody a zároveň sa posilňujú zásady právneho štátu v krajinách usilujúcich sa o členstvo.

Chorvátsko, najnovšia krajina, ktorá vstúpila do EÚ v roku 2013, sa stala jej 28. členským štátom. Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, Island (rokovania s Islandom boli pozastavené po rozhodnutí islandskej vlády), Kosovo, Čierna Hora, Srbsko a Turecko sú kandidátske a potenciálne kandidátske krajiny. S niektorými z nich sa už rokuje alebo čakajú na začatie rokovaní, zatiaľ čo iné majú šancu získať členstvo, keď budú pripravené.

Podeľte sa o svoje názory na jednu alebo obidve otázky v článku (maximálne 1 000 slov) a vyhrajte skvelé ceny!

Ďalšie informácie o literárnej súťaži a o tom, ako sa zúčastniť, nájdete na webovej stránke.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices