Prepustení zamestnanci fínskej lodenice dostanú z Bruselu 2 milióny EUR, aby si našli novú prácu

lodenica
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska únia by mala poskytnúť dotácie vo výške viac ako 2 milióny € na pomoc pri hľadaní nových pracovných miest. Išlo by o podporu pre bývalých zamestnancov fínskej lodenice STX Finland Oy a bitúnku GAD vo Francúzsku. Podporu z Európskeho fond na prispôsobenie sa globalizácii (EGF) musí ešte schváliť Parlament aj Rada ministrov.

Podiel EÚ na svetovom trhu v lodiarstve klesol z 13 % v roku 2007 na 5 % v roku 2013, a to najmä v dôsledku konkurencie zo strany Číny a Južnej Kórey. Prepúšťanie fínskej lodenice STX Finland Oy je preto zlou správou pre európske hospodárstvo. Finančná pomoc 565 bývalým zamestnancom má byť použitá na ich školenia, ale aj na podporu ich prípadného vlastného podnikania.

Kvôli poklesu predaja bravčového mäsa v celej EÚ, bol francúzsky bitúnok nútený prepustiť 760 zamestnancov. Za menší záujmu domácností o bravčové mäso môže najmä zvýšenie jeho trhovej ceny, ktoré vyplýva zo zvýšených nákladov na krmivá ošípaných.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii bol zriadený s cieľom poskytovať dodatočnú podporu pracovníkom, ktorí boli prepustení v dôsledku veľkých zmien v štruktúre svetového obchodu, v dôsledku globalizácie alebo finančnej krízy, a pomôcť im nájsť nové zamestnanie.

O mon

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices