Namiesto rastu recesia. Ruská ekonomika sa topí v problémoch

moskva
PHOTO: Ilustračné Flickr.

MOSKVA – Ruská ekonomika v roku 2015 pravdepodobne klesne o 0,8 percenta. Uviedol to štátny tajomník ruského ministerstva hospodárstva Alexej Vedev. Ministerstvo hospodárstva pritom vo svojej predchádzajúcej prognóze počítalo s rastom HDP o 1,2 percenta. Kurz rubľa ostane podľa rezortu pravdepodobne aj budúci rok slabý.

Ministerstvo znížilo aj priemerné odhadované ceny ropy na budúci rok zo 100 dolárov za barel na 80 dolárov za barel. Výnosy z ropy a plynu tvoria hlavnú zložku ruského exportu a sú základným zdrojom rozpočtových príjmov, od júna však klesli o štyridsať percent.

Dôvodom je predovšetkým nadmerná ponuka ropy. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) však minulý týždeň rozhodla o tom, že produkciu ropy nezníži.

Závislosť od ropy

Aj riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde v utorok vyhlásila, že rast ruskej ekonomiky ohrozuje klesajúca cena ropy. Okrem toho to majú byť západné sankcie a klesajúci kurz rubľa.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

Tým potvrdila slová ruského ministra financií Antona Siluanova. Ten minulý týždeň vyhlásil, že nižšie ceny ropy a západné sankcie voči Moskve pre krízu na Ukrajine budú Rusko stáť približne 130 až 140 miliárd dolárov ročne, čo je zhruba sedem percent hrubého domáceho produktu krajiny.

Pre vyrovnaný štátny rozpočet Rusko potrebuje cenu ropy na úrovni zhruba sto dolárov za barel.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices