V Parlamente budú opäť hovoriť o prepieranej dohode TTIP, ale aj o vplyve Ruska na obchody EÚ

Európsky parlament v Štrasburgu. PHOTO: Flickr.com
Európsky parlament v Štrasburgu. PHOTO: Flickr.com

Tento týždeň bude opäť v Bruseli viacero zasadnutí jednotlivých výborov. Bude sa hovoriť o prepieranej dohode TTIP, ale aj o vplyve Ruska na obchody EÚ.

Víziu komisárky pre obchod Cecilie Malmstrӧmovej prijali poslanci vlažne. Viac sa ich pokúsi zaujať v stredu v Európskom parlamente. Obchodná dohoda Únie s USA vzbudzuje nemalé obavy v celej Európe. Komisia prisľúbila väčšiu transparentnosť pri rokovaniach a pokúsila sa zmierniť obavy ohľadom témy ako sú GM plodiny a ochrana investícií.

Spor Ruska a EÚ kvôli kríze na Ukrajine ukázal svoju silu, keď sa k EÚ priblížil potom, čo Rusko zakázalo dovoz niektorých potravín z Únie. Výrobcov základných výrobkov ako mäso, ovocie či zelenina to postihuje najviac. EÚ prisľúbila urobiť všetko, čo bude môcť. Záchranný balík vo výške 28 miliónov eur pre pobaltských výrobcov mlieka ohlásila Komisia minulý týždeň.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

V najbližšom týždni sa dozvieme výhercu ceny LUX a uskutoční sa konferencia EÚ a krajín Afriky, Karibiku a Tichomoria, ktorá začína v pondelok v Štrasburgu.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices