Euro voči doláru posilnilo, cena ropy Brent má za sebou čierny týždeň

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Euro vykročilo do tohto týždňa správnou nohou. Podpísalo sa pod to pozitívne prekvapenie v podobe lepších než očakávaných výsledkov prieskumu Ifo z nemeckej ekonomiky. To spôsobilo celodenné posilňovania sa eura voči doláru. Spoločná mena eurozóny sa oproti doláru posilnila o 0,4 % na zatváraciu úroveň 1,2440 EURUSD. „Pomyselným víťazom utorkového obchodovania sa stalo euro, napriek tomu, že v druhý deň týždňa sa za oceánom tešili z dobrých správ v podobe spresnených výsledkov rastu americkej ekonomiky za tretí kvartál“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Podľa anualizovaných údajov hospodárstvo USA posilnilo o 3,9 %, kým prvý odhad hovoril o raste na úrovni 3,5 % a trh očakával revíziu smerom nadol. Euro tak uzavrelo deň so ziskom štvrť percenta na úrovni 1,2480 EURUSD. Američania síce v stredu oslavovali vďakyvzdanie, no z pohľadu najobchodovanejšieho páru mala dôvod na oslavu európska mena. Tá si v priebehu dňa pripísala takmer tri desatiny percenta. Hoci prvá polovica dňa sa niesla pre euro v opačnom duchu, kedy mierne oslabilo z otváracej úrovne 1,2480 EURUSD na 1,2450 EURUSD. Pod stredajší vývoj sa podpísali dáta práve z americkej ekonomiky. Hoci objednávky tovarov dlhodobej spotreby očakávania predčili, dáta z trhu práce v podobe počtu nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti sklamali. Euro tak deň uzavrelo na úrovni 1,2500 EURUSD.

Štvrtok sa pre zmenu niesol v znamení správ zo starého kontinentu. Už ráno začali z Nemecka prichádzať prvé dáta o vývoji novembrovej inflácie z jednotlivých regiónov, ktoré potvrdili ďalšie spomalenie cenového rastu. Európska mena si tak ešte dopoludnia pohoršila z rannej úrovne 1,2520 EURUSD na obedných 1,2470 EURUSD. Popoludní sa euro ešte nadýchlo k posilneniu smerom hore k hladine 1,2500 EURUSD, tú však nepokorilo a do samého záveru obchodovania sa zosunulo na svoju zatváraciu úroveň 1,2470 EURUSD.

Odpísalo si tak voči svojmu americkému náprotivku tri desatiny percenta. V posledný pracovný deň zažilo euro plno extrémov. Z otváracej úrovne 1,2470 EURUSD zamierilo nadol a kleslo až pod hranicu 1,2450 EURUSD, kde sa v skorých ranných hodinách zastavilo na úrovni 1,2445 EURUSD. Následne sa začalo vracať späť k svojej otváracej úrovni a všetko nasvedčovalo tomu, že sa postupne z tohto pádu pozviecha. No pred úderom deviatej hodiny rannej euro zamierilo nadol ešte prudšie a kleslo až pod úroveň 1,2430 EURUSD.

Popoludní sa však situácia zmenila. Európska mena zamierila tentokrát prudko nahor a posilnila sa až na úroveň 1,2490 EURUSD. Ale s príchodom štvrtej hodiny popoludní sa euro začalo po druhýkrát výrazne oslabovať až na svoje intradenné minimum tesne pod 1,2430 EURUSD. Piatkové obchodovanie nakoniec uzatvorilo o dvanásť desatín slabšie, čiže na úrovni 1,2450 EURUSD. Spomedzi v piatok zverejnených dát totiž nepotešil ani vývoj maloobchodných tržieb v Nemecku, ktorých rast sa spomalil, ani už spomínané inflačné dáta za eurozónu. V medzitýždennom porovnaní si však euro voči doláru pripísalo takmer pol percenta.

Meny nášho regiónu uplynulý týždeň nemali voči euru vydarený týždeň. Posilnil sa iba maďarský forint, ktorý si v priebehu týždňa pripísal sedem desatín percenta a týždeň uzavrel na úrovni 306,50 EURHUF. Poľský zlotý si za týždeň pohoršil o – 0,4 % na piatkovú zatváraciu úroveň 4,1830 EURPLN. Na sile stratila aj česká koruna s oslabením sa o necelé 2 desatiny percenta na piatkových 27,630 EURCZK

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Čierny týždeň pre cenu ropy Brent

Začiatok týždňa bol pre cenu ropy premenlivý. Vývoj ovplyvnili správy z Ruska o tom, že sa pripojí k Organizácii krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] pri redukcii ťažby. Za účelom podpory svojej ekonomiky totiž potrebuje vyššie ceny čierneho zlata. Preto sa pokúsilo presvedčiť OPEC, aby sa znížila ťažba a tiež naznačilo, že Moskva by mohla svoju produkciu ropy zredukovať o približne 300 tis. barelov denne. Ceny ropy tak najprv posilnili, ale keďže nie všetci obchodníci boli presvedčení, že ruské gesto ovplyvní OPEC, cena ropy klesla a Brent uzavrel prvý deň týždňa na úrovni 79,68 USD za barel.

Pokles pokračoval aj v utorok. Bol však podstatne výraznejší ako v predošlý deň. Cena ropy Brent poklesla o – 1,7 % a uzavrela deň na úrovni 78,33 USD za barel. Vplyv na to mali rokovania pred štvrtkovým zasadnutím OPEC, ktoré skončili bez dohody o obmedzení ťažby ropy. Pod pokles sa negatívne podpísala aj správa amerického ropného inštitútu [API], podľa ktorého sa v predchádzajúcom týždni zvýšili zásoby ropy o takmer 3 mil. barelov, čo je približne šesťkrát viac ako prognózovali analytici. V podobnom duchu sa niesla aj streda.

Obavy, že OPEC nepristúpi k znižovaniu produkcie vzrástli. Cena Brentu poklesla o viac než sedem desatín percenta na zatváraciu úroveň 77,75 USD za barel. Vo štvrtok sa na zasadnutí OPEC v neďalekej Viedni potvrdili obavy, že k redukcii ťažby nedôjde. To spôsobilo prudké oslabenie cien čierneho zlata. Londýnska ropa Brent stratila oproti predchádzajúcemu dňu v jednom okamihu na svojej hodnote až – 6,50 USD za barel. Svoju cenu sa jej ešte podarilo mierne skorigovať, ale svoj deň aj tak uzavrela na rekordne nízkej úrovni 72,58 USD za barel. V percentuálnom vyjadrení tak za deň stratila až – 6,7 %. Najhoršie prišlo až v piatok, v dôsledku dozvukov z predchádzajúceho dňa. Aj ropa tak zažila svoj „Black Friday“. Cena britskej ropy v priebehu dňa poklesla až pod hranicu 70 USD za barel. Do záveru obchodovania sa jej ešte podarilo túto úroveň, aj keď len tesne, pokoriť. Čierny piatok tak uzavrela na úrovni 70,15 USD za barel a na cene tak stratila viac než – 3 %. Za týždeň sa cena Brentu prepadla až o – 12,7 %. Medzimesačný pokles sa šplhal k – 19 % a od začiatku roka stratila na sile takmer – 34 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices