Ivan Štefanec sa zameria na cyklodopravu

bicykle
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (SDKÚ-DS, EPP) sa v rámci svojho pôsobenia chce zamerať na riešenie problematiky cyklodopravy na európskej úrovni. Spolu so svojimi poslaneckými kolegami sa bude pravidelne zúčastňovať podujatí a rozhovorov s Európskou cyklistickou federáciou ( European Cyclists’ Federation) v rámci Európskeho cyklistického fóra.

„Hranice v Európe sú otvorené, no cyklotrasy medzi jednotlivými štátmi stále nie sú dostatočne prepojené, chýba jednotné značenie, doplnkové služby a mnoho ďalšieho. Našim cieľom je spoločne so záujmovými združeniami hľadať také riešenia cyklodopravy, ktoré budú v prvom rade brať ohľad na používateľa, teda cyklistu.“ uvádza Štefanec.

Ivan Štefanec je dlhoročným nadšencom cyklistiky, čo dokázal aj tým, že po svojom zvolení do funkcie poslanca Európskeho parlamentu splnil svoj predvolebný sľub a na bicykli prešiel trasu z Bratislavy do Bruselu za deväť dní.

„Cyklistika je dopravou budúcnosti, ktorá významne rozvíja aj turistický ruch. Ak vynecháme zdravotné hľadisko, tak jej promovaním a podporou môžeme dosiahnuť výrazné zníženie znečistenia ovzdušia a prehustenia dopravy v mestách. Viac ako polovica ľudí cestuje denne autom na vzdialenosť menšiu ako 5 kilometrov a drvivá väčšina si na cestu neberie spolujazdca. Oba tieto problémy by bolo možné vyriešiť tým, že by ľudia presedlali na bicykel. Ten je ako dopravný prostriedok v meste dokonca rýchlejší ako auto,“ upozorňuje Štefanec.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Slovensko podľa Štefanca v tomto smere urobilo oproti minulosti mnohé pokroky, stále však je čomu sa učiť od štátov západnej Európy. „Prvá cyklotrasa v Európe vznikla pred 130 rokmi v holandskom meste Utrecht. V Bratislave len nedávno. Moje stretnutia s kolegami a priateľmi cyklistiky majú za cieľ aj to, aby som sa ich ich inšpirácie a skúsenosti pokúsil preniesť do našej krajiny,“ uzatvára Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices