Najbezpečnejšie sa vo svojej domovine cítia Fíni, najmenej bezpečne naopak Maďari. Ako sú na tom Slováci?

Asi každý z nás pozná ten nepríjemný pocit, keď kráča v noci sám po ulici a necíti sa práve bezpečne. Možno trošku „strašidelný“ začiatok nášho rebríčka, ale aj od toho závisí kvalita nášho života. Práve na kvalitu svojho života sa zvyčajne pozeráme podľa mnohých, subjektívnych, faktorov. „V prvom rade pri jej hodnotení zrejme berieme do úvahy zdravie, rodinné zázemie, prácu či finančnú situáciu našej domácnosti. V neposlednom rade však kvalita nášhoživota závisí aj od prostredia, v ktorom žijeme, teda od infraštruktúry, občianskej vybavenosti či bezpečnosti na uliciach“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. V aktuálnom Ekonomickom týždenníku vám teda prinášame prieskum Eurobarometer, ktorý zisťoval, či sa Európania cítia bezpečne na ulici po zotmení.

ako sa citite sami po zotmeni

Zaujíma vás, ktorá európska krajina je tou najbezpečnejšou v rámci únie? Je ňou Fínsko, kde sa cíti „v pohode“ po tme na ulici až 98 % obyvateľov. Približne deväť z desiatich ľudí sa cíti v bezpečí aj v uliciach Slovinska, Dánska, Holandska, Švédska, Malty a taktiež Chorvátska. Práve posledné menované je zaujímavé aj pre našincov, nakoľko je obľúbenou letnou dovolenkovou destináciou mnohých Slovákov.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

V prvej desiatke najbezpečnejších európskych krajín sa spomedzi nováčikov únie umiestnilo aj susedné Poľsko, ktoré si tak vyslúžilo titul najbezpečnejšej krajiny V4. S výraznejším odstupom nasleduje Česká republika [78 %] a Slovensko. V našej domovine sa cíti bezpečne v „tmavých uliciach“ 77 % Slovákov a nachádzame sa tak presne na úrovni európskeho priemeru. Zvyšných 23 % nášho obyvateľsta sa vyjadrilo, že po tme vonku pocit bezpečia nemá.

Na poslednej priečke v rebríčku skončili naši južní susedia z Maďarska spolu s Bulharskom, kde sa po zotmení cítia vonku bezpečne len tri pätiny obyvateľstva. Podobne je na tom aj Grécko či Taliansko.

O ram

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices