Pozrite si tie najdôležitejšie udalosti novembrového plenárneho zasadnutia

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Tento týždeň prijali pozvánku do Parlamentu hneď dve dôležité osobnosti. Poslanom sa prihovoril pápež František a do Štrasburgu zavítal konžský lekár Denis Mukwege. Počas slávnostného ceremoniálu si prevzal Sacharovovu cenu, ktorú mu Parlament udelil za jeho starostlivosť o obete sexuálneho násilia v jeho rodnej krajine. Súčasťou nabitého programu bolo aj predstavenie 315-miliardového investičného plánu Komisie a príprava na blížiacu sa klimatickú konferenciu v Lime.

Pápež František počas svojho prejavu vyzval poslancov k tomu, aby v záujme všetkých Európanov udržovali demokraciu pri živote. Demokracia by podľa jeho slov nemala „skolabovať pod tlakom záujmov nadnárodných spoločností, ktoré nie sú univerzálne.“ Jeho návšteva je v poradí druhou návštevou hlavy katolíckej cirkvi v Európskom parlamente. V roku 1988 prišiel do Štrasburgu pápež Ján Pavol II.

Predseda Komisie Jean-Claude Juncker predstavil svoj trojročný investičný plán vo výške 315 miliárd eur zameraný na obnovenie hospodárskeho rastu EÚ. Predsedovia politických skupín mu vyjadrili svoju podporu, no zároveň vyzvali k rýchlemu konaniu.

Poslanci prijali uznesenie, v ktorom sa uvádza, že blížiaca sa klimatická konferencia v Lime by mala vydláždiť cestu pre ambicióznu globálnu dohodu, ktorá by mala byť prijatá na budúci rok v Paríži. Poslanci takisto požadujú záväzné ciele zníženia emisií, energetickej účinnosti a využívania obnoviteľných zdrojov, okrem sociálne a ekologicky škodlivých biopalív. Ciele by mali byť stanovené do roku 2030.

Parlament a Rada mali minulý týždeň poslednú šancu dohodnúť sa na rozpočte na rok 2015. No nestalo sa tak. Poslanci nástojili na tom, aby sa najprv uhradila aspoň časť nezaplatených účtov, ktoré dosiahli výšku 28 miliárd eur. Až potom sú ochotní rokovať o rozpočte na budúci rok. Komisia predloží nový návrh rozpočtu, čím sa kolobeh rokovaní začne odznovu.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Členovia zákonodarného zboru diskutovali o tom, či by mala EÚ uznať Palestínu ako samostatný štát. Táto otázka bude predmetom uznesenia, o ktorom bude plénum hlasovať na svojej decembrovej schôdzi.

V nadväznosti na nedávne odhalenia v kauze Lux Leaks predložilo 76 poslancov návrh na vyslovenie nedôvery Junckerovej Komisii. Drvivá väčšina poslancov – až 461 – ho zamietla, 101 bolo za a 88 sa zdržalo hlasovania.

Poslanci si pripomenuli 25 výročie prijatia Dohovoru OSN o právach dieťaťa. Dokument doteraz ratifikovali všetci členovia OSN okrem Somálska, Južného Sudánu a USA.

Plénum rokovalo o potrebe holistického prístupu k migrácii, ktorý by bol založený na spoločnej zodpovednosti. Poslanci počas tejto rozpravy prejavili svoje znepokojenie nad tým, ako sa s imigrantmi zaobchádza v Španielsku.

Pozornosť vzbudilo aj rokovanie a hlasovanie o uznesení, ktoré požaduje, aby boli internetové vyhľadávacie služby oddelené od ostatných komerčných služieb. Poslanci chcú zakročiť proti skresľovaniu výsledkov vyhľadávania.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ uvalila sankcie na podporovateľov Hamasu

Európska únia sa v novom kole sankcií zamerala na podporovateľov palestínskeho militantného hnutia Hamas, vyplýva …

Consent choices