Deti nie sú vojaci! Poslanci a odborníci diskutovali o ochrane detí počas konfliktov

deti vojaci
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Medzinárodné spoločenstvo bojuje proti verbovaniu detských vojakov už viac ako 20 rokov. Z vojenských uniforiem sa doteraz podarilo oslobodiť už tisíce detí, no na čiernej listine stále zostáva 7 krajín: Afganistan, Demokratická republika Kongo, Mjanmarsko, Sudán, Južný Sudán, Somálsko a Jemen. Členovia podvýboru pre ľudské práva a zahraničného výboru s odborníkmi diskutujú o ochrane detí počas konfliktov a o iniciatíve OSN na ukončenie najímania detských vojakov do roku 2016.

Deti nie sú vojaci – ako lepšie chrániť deti počas ozbrojených konfliktov – tak znie názov diskusie, ktorú organizuje podvýbor pre ľudské práva spoločne so zahraničným výborom. Debata je súčasťou osláv 25. výročia Dohovoru OSN o právach dieťaťa, ktoré si pripomíname práve tento rok.

Poslanci na diskusiu pozvali medzinárodných odborníkov z OSN, EÚ a mimovládnych organizácií a zástupcov diplomatických misií daných krajín, aby sa tak dozvedeli viac o rozsahu problému a oboznámili s iniciatívou OSN „Deti nie sú vojaci“

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Iniciatíva bola spustená v marci tohto roku a jej cieľom je dosiahnuť, aby sa do roku 2016 prestalo s najímaním detských vojakov. Týka sa najmä siedmych krajín: Afganistanu, Demokratickej republiky Kongo, Mjanmarska, Sudánu, Južného Sudánu, Somálska a Jemenu. Iniciatívu plne podporuje aj Európsky parlament.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky rok mládeže: Mentálne choroby u mladých sa za poslednú dekádu zdvojnásobili

Zmenu je možné urobiť len cez transformáciu vzdelávacieho systému. Zhodli sa odborníci v diskusii Vizionári, …

Consent choices