Marisa Matias. PHOTO: © European Union 2014

Má Junckerov investičný plán budúcnosť?

Marisa Matias. PHOTO: © European Union 2014
Marisa Matias. PHOTO: © European Union 2014

Predseda Európskej komisie Juncker predstavuje svoj investičný plán. Jeho cieľom je naliať 315 miliárd eur do hospodárstva a tvorby pracovných miest. Ako bude fungovať plán stimulácie rastu?

„Bude tam mechanizmus založený na prostriedkoch z rozpočtu Spoločenstva, ktorý nám umožní získať peniaze na trhoch a snáď aj posilní úverovú schopnosť,“ povedal Pierre Moscovici, Komisár pre ekonomické a finančné záležitosti. Sú to dodatočné peniaze, 240 miliárd eur, ktoré sa investujú do hospodárstva a 75 miliárd eur v úveroch pre MSP, keďže sú hlavným motorom rastu. Spolu ide o 315 miliárd eur.

„Potrebujeme investície tak, ako potrebujeme chlieb každodenný. Ale týmto plánom to nepôjde. Tento plán je len prejavom viery a nie politickej reakcie,“ hovorí Marisa Matias z Konfederatívnej skupiny Európskej ľavice – Severskej zelenej ľavice. „Juncker verí, že každé investované euro z verejných financií sa potom znásobí na 15 eur cez súkromné investície. To by mohlo fungovať na inej planéte ale nie na Zemi a nie v Európe,“ konštatuje.

Vyjadril sa aj Werner Langen z Európskej ľudovej strany, ktorý hovorí: „Otázkou je, či by nebolo lepšie namiesto vytvárania nových dlhov, mobilizovať súkromný kapitál na verejné projekty, projekty verejných služieb, infraštruktúry. To treba urobiť. Ak to Európska investičná banka umožní tým, že poskytne záruky a poistenie pôžičiek s ratingom AAA, program by mohol byť úspešný. Najskôr sa ale musí osvedčiť ako efektívny.“

„Keďže sú členské štáty bez zdrojov, máme tú stálu hrozbu dlhov a úrokov, takže všetky dostupné verejné peniaze najmä na okraji eurozóny idú len na splácanie úrokov. EIB sa zaujíma len o veľké projekty, nadnárodné a skutočne veľké spoločnosti, kým 85% sociálnej štruktúry Európy tvoria malé a stredne veľké podniky,“ hovorí Marisa Matias, pokiaľ ide o efektivitu Junckerovho plánu. Oproti tomu Werner Langen verí, že zapojenie členských štátov je dobrý nápad.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

Skupina Európskej investičnej banky investovala vlani na Slovensku 55 miliónov eur

Skupina Európskej investičnej banky (EIB), ktorú tvorí Európska investičná banka a Európsky investičný fond, poskytla …

Consent choices