Putin prehovoril: Západ je cynický, Rusko nedobytné

putin
Vladimír Putin. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruský prezident Vladimír Putin predniesol jedenástykrát každoročnú správu o stave krajiny. Ruská hlava štátu sa vyjadrila ku Krymu aj napätým vzťahom so Západom. Rusko ukázalo, že dokáže brániť svojich krajanov. Putin to prehlásil s tým, že Krym bol k Rusku pripojený po legitímnom rozhodnutí tamojšieho parlamentu.

„Prešli sme skúškami, ktoré zvláda iba silný národ,“ povedal Putin na úvod svojho prejavu. Následne poďakoval obyvateľom krajiny za to, že chápu zmysel a význam ruských celonárodných záujmov.

Putin k anexii Krymu povedal, že to bol „historický akt opätovného zjednotenia.“ Pripomenul tiež, že Krym je jednou z kolísok ruskej štátnosti a „duchovný prameň“ jednotnej zeme aj národa.

Sloboda pre Rusko

„Rusko sa absolútne stará o svoju zvrchovanosť a je to pre našu krajinu dôležité,“ povedal Putin pred zákonodarcami, ministrami, sudcami, duchovnými a ďalšími predstaviteľmi ruskej spoločnosti. Podľa portálu Russia Today sa Putin ďalej vyjadril, že to ostatné krajiny a partneri musia rešpektovať.

Podľa Russia Today Putin počas prejavu prehlásil, že „kto má rád Rusko, mal by mu priať slobodu.“

Cynizmus západu

Putin v prejave obvinil Západ, že počas krízy na Ukrajine predvádza „čistý cynizmus.“ Taktiež tvrdí, že prístup Moskvy k udalostiam na východe Ukrajiny sa ukazuje ako správny.

Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou označil za bratské, s tým, že Rusko bude Ukrajinu rešpektovať ako „bratskú krajinu.“

Nedobytné Rusko

Vojenské podmanenie si Ruska nie je podľa Putina reálne a všetci by si mali uvedomiť, ako také pokusy v minulosti dopadli. Zároveň varoval pred budovaním amerického raketového dáždnika v Európe i pred novými pretekmi v zbrojení.

Putin bez bližšieho upresnenia povedal, že niektoré štáty sa v 90. rokoch snažili o rozpad Ruska juhoslovanskou cestou. „Pamätáte si, kto u nás v 90. rokoch podporoval teroristov, ktorých označoval za povstalcov,“ prihovoril sa Putin poslucháčom.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

„Hovoriť s Ruskom z pozície sily je nezmyselné,“ zdôraznil Putin. Pripomenul, že to bola Moskva, kto v druhej svetovej vojne, aj napriek prvotným neúspechom, rozdrvil nepriateľov a oslobodil Európu. Podiel USA a ďalších spojencov nespomenul.

Sankcie sú tu stovky rokov

Putin sa vyjadril aj k sankciám voči Rusku. Prístup Spojených štátov a jeho spojencov označil za „nervózne reakcie“ a povedal, že politika sankcií a zadržiavania  voči Moskve nie je ničím novým. „Keby tých sankcií nebolo, tak by si vymysleli ďalšie cesty, ako Rusko obmedziť,“ dodal. Rusko im vraj čelí desiatky a stovky rokov.

Spolupráca s EÚ a USA

Rusko chce a neprestane spolupracovať s Európskou úniou a Spojenými štátmi a má taktiež záujem o zahraničné investície, preto bude otvorené svetu.

Putin vo svojom prejave prisľúbil záujem zahraničných investorov podporiť množstvom zvýhodnení. Napríklad daňovými prázdninami či za určitých podmienok aj vyňatím z finančných kontro. Navrhol tiež zmrazenie daní, ktorých úroveň by zostala štyri roky na súčasnej úrovni.

Putin vo svojom posolstve zmienil, že Rusko si nevybralo cestu izolácie a že chce naďalej napriek ukrajinskej kríze spolupracovať so Západom. Sankcie, ktorým Moskva čelí, označil za stimul pre ruské hospodárstvo. Zároveň už dávnejšie pripustil, že odvetné opatrenia škodia a to aj západným krajinám.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices