S odstupným 732 000 eur bude mať Van Rompuy štedré Vianoce!

Van Rompuy
Herman Van Rompuy. PHOTO: Flickr.

Britské média zrátali mzdy a bonusy bývalému prezidentovi a ministerke zahraničia. Mimoriadne radi rátajú mzdy a rôzne bonusy euroúradníkov a politikov. Prirodzene, dali si tú prácu aj s bývalým „prezidentom“ EÚ Van Rompuyom a „ministerkou zahraničia“ EÚ Cathy Ashtonovou. Ich zaradenie do bežného života bude iste ťažké, preto Van Rompuy v najbližších troch rokoch dostane odchodné 732 000 eur a Ashtonová 534 000 eur. A nezabudnime ani na bývalého šéfa Komisie Barrosa, ktorý si prilepší o 611 000 eur. Ktovie, čo by mu na to povedali jeho bývalí kolegovia z Maoistickej strany, ktorej v mladosti predsedal.

Niekto bude mať štedré Vianoce!

V Bruseli sa konajú prípravy nového európskeho rozpočtu na rok 2015

Zatiaľ sa už takmer bez pozornosti odohrávajú v Bruseli tradičné rituálne tance ohľadom prípravy nového európskeho rozpočtu na rok 2015. Podľa posledného návrhu by mal rozpočet na rok 2015 narásť o 1.8% (tzv. „šetrenie“) na 145,2 miliardy eur.

Ostatné roky sa jednania o rozpočte naťahovali toľko, až to všetkých prestalo zaujímať. Hrozí, že to tak dopadne aj tento rok. Naopak, pozornosť určite pritiahne čerstvý plán rozpočtových škrtov v Británii.

Minister financií George Osborne najskôr prekvapil reformou tzv. Stamp Duty, formu dane z prevodu nehnuteľností. Tú niektorí označovali za najhoršiu daň v britskej histórii.

To bol však len začiatok. Osborne začiatkom decembra ohlásil rozpočtové škrty až do výšky 60 miliárd do obdobia 2019-2020. Vtedy by Británia mala dosiahnuť prebytkový rozpočet 23 miliárd libier, prepustiť okolo milióna štátnych zamestnancov, spomaliť rast platov štátnych zamestnancov, či zmraziť nezdaniteľné čiastky. Podiel verejných výdavkov na HDP by mal klesnúť na 35,2%, čo je najmenej od 30.rokov minulého storočia. Samozrejme, sľuby sa sľubujú a politický chlieb sa je, najmä ak je niekoľko rokov vzdialený. V dnešnej atmosfére nariekania nad neexistujúcim šetrením je to však svieži vietor.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

Aj nová nemecká vláda zaviedla novinku – minimálnu mzdu. Podľa New Social Market Initiativebude stáť asi 250 000 – 570 000 pracovných miest, prevažne v chudobnejšej východnej časti krajiny – tak ako na Slovensku. Minimálna mzda najviac dopadá na tie regióny, v ktorej sa jej priemerné mzdy najviac približujú.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

bilcik

V. Bilčík: Budem žalovať RTVS za nesprístupnenie informácií o odmenách pre V. Chuguryana

Europoslanec Vladimír Bilčík je rozhodnutý žalovať verejnoprávnu televíziu, prečítajte si jeho vyjadrenie: „Podobne ako predseda …

Consent choices