Louis Michel. PHOTO: © European Union 2014

Brusel pripravuje pre Afriku, Tichomorie a Karibik 30 miliárd EUR

Louis Michel. PHOTO: © European Union 2014
Louis Michel. PHOTO: © European Union 2014

Na programe Spoločného parlamentného zhromaždenia sa vždy rozoberajú aktuálne témy ako ebola, terorizmus či rozvojová pomoc. Naposledy sa zišli poslanci Európskeho parlamentu a poslanci zo 79 krajín z Afriky, Karibiku a Stredomoria.

Spolupredseda zhromaždenia zdôraznil, že Afrika je vo svetových záležitostiach strategickou krajinou a nemôžeme ju ignorovať. „Či ide o fundamentalistický terorizmus, šírenie jadrových zbraní, nezákonné pašovanie všetkého druhu, krehké štáty, ktoré ohrozujú mier a stabilitu – dnešná Afrika sa stáva scénou strategických a bezpečnostných výziev,“ povedal Louis Michel, z Aliancie liberálov a demokratov za Európu.

Na pomoc africkým, karibským a tichomorským štátom pripravuje Únia balík s objemom 30,5 miliardy eur na obdobie 2014-2020. Poslanci Európskeho parlamentu chcú peniaze podmieniť.

„Ako vieme, Afrika je bohatá na prírodné suroviny. Chceme partnerstvo, najmä na zlepšenie našich možností pridať hodnotu. Tieto zdroje by mohli byť lepšie ak by sme získali partnerov, čo by s nami spolupracovali a pridávali by Afrike na hodnote,“ povedala členka delegácie z Kene Joyce Abonyo Laboso.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

technologie

Rokovania EÚ o spôsobe dohľadu nad využívaním nových technológií sa blížia k záveru

O podobe Aktu o umelej inteligencii rozhoduje aj Slovensko. Rokovania ministrov v Rade Európskej únie …

Consent choices