Po búrlivom novembri si komodity dávajú pauzu na oddych

  • komodity
    PHOTO: Flickr.

    Ceny ropy sa prepadli na nové päťročné minimum.

  • Priemyselné kovy zažili prudký pokles v dôsledku slabých dát z čínskej a európskej ekonomiky.
  • Výsledky týždenného sčítania ropných plošín v USA by mohli naznačiť pokles v ropnej produkcii.

Ceny komodít klesli na päťročné minimum. Producenti väčšiny surovín tak počas uplynulého mesiaca nemali žiadny veľký dôvod k radosti (obzvlášť v poslednom týždni). Najvýznamnejšou udalosťou bolo zrýchlené tempo výpredajov v energetickom sektore v reakcii na zasadnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktoré prebehlo minulý týždeň.

Neochota kartelu obmedziť svoju ropnú produkciu (čím dal kartel jasne najavo, že na trhu bojuje o udržanie svojho podielu proti ostatným výrobcom, ktorí stoja mimo organizáciu OPEC) bola pre trh poslednou kvapkou a viedla k tomu, že sa ceny ropy prepadli na nové päťročné minimum. Mesačný prepad takýchto rozmerov zažila severmorská ropa Brent zatiaľ iba štyrikrát od roku 1988.

Priemyselné kovy boli v poradí druhým sektorom, ktorému sa najmenej darilo. Prudký pokles u energetického sektora a dáta z priemyselného sektora v Číne a Európe, ktoré boli slabšie, než sa pôvodne očakávalo, zahnali meď do defenzívy. Piatkové prelomenie hranice kľúčovej pomoci viedlo k tomu, že sa cena medi prepadla na najnižšiu hladinu za posledné štyri roky. Cena sa stabilizovala až s poklesom dolára. To, že došlo k prelomeniu tejto hranice však znamená, že než sa znovu podarí nájsť novú hladinu podpory, rastie riziko ďalších strát.

Vzácne kovy majú konečne za sebou švajčiarske referendum o zlate. Jasné „Nie“, ktoré v referende zaznelo, vyvolalo spočiatku výpredaje, čo viedlo k tomu, že cena striebra klesla na päťročné minimum. Predávajúci však boli nútení pokrývať svoje krátke pozície vzhľadom k tomu, že slabší dolár a známky rastúceho dopytu po fyzickom zlate zo strany Ázie viedli u oboch kovov k výraznému vytlačeniu investorov špekulujúcich na pokles (short squeeze).

To pocítilo opäť najmä striebro, kde nízka likvidita spôsobila, že pondelkové cenové rozmedzie tohto kovu bolo viac ako 13%. Je možné, že vzácne kovy budú mať ťažkosti aj naďalej, keďže sa pozornosť trhu znovu obracia k rozdielnym prístupom americkej centrálnej banky Fed a ostatných centrálnych bánk a rovnako k pokračujúcemu tlaku na infláciu, ktorý je spôsobený nízkymi cenami komodít.

Je tu december a s ním aj zvyšujúca sa pravdepodobnosť, že nižšia likvidita na trhu povedie k väčšej volatilite. Investori čoraz viac volia defenzívny štýl obchodovania, kedy sa snažia chrániť svoje zisky a kedy sú v porovnaní s inými obdobiami v roku menej ochotní znášať straty.

Výrazné oživenie u zlata a striebra, ku ktorému došlo v pondelok, tento postoj dobre ilustruje. Je možné, že komodity, u ktorých zaznamenávame extrémne pozície, či už v akomkoľvek smere, by mohli byť zo strany investorov svedkami obchodných protiťahov.

Najväčšia pozornosť na komoditných trhoch aj naďalej priťahuje energetický sektor a jeho pokračujúce cenové prepady. Minulý štvrtok došiel kartel OPEC k prekvapivému rozhodnutiu, že svoju ropnú produkciu nemieni nijako obmedziť. Na to ceny ropy zareagovali prudkým prepadom. Boj o podiel na prezásobenom ropnom trhu tak ďalej pokračuje.

Po búrlivom novembri, kedy sme boli svedkami najväčších mesačných strát za posledných takmer šesť rokov, začal trh december obdobne slabým obchodovaním. Ceny ropných futures sa prepadli na nové päťročné minimum. Až potom našli podporu vďaka stavu prepredanosti na trhu a oslabujúcemu doláru.

Dlhotrvajúce obdobie nízkych cien energií by malo počas najbližších šiestich až deviatich mesiacov mať pozitívny vplyv na svetovú ekonomiku. Presun výrazného objemu financií od producentov smerom k spotrebiteľom totiž zvyšuje dôveru spotrebiteľov a znižuje vstupné náklady u výrobcov.

Najväčší zisk z tohto stavu budú zrejme mať tí najväčší spotrebitelia (ako napr. USA, Čína a India), zatiaľ čo stratoví budú producenti ako Rusko a Venezuela, u ktorých malý objem investícií a nedostatočná hospodárska diverzifikácia povedú k tomu, že tieto krajiny bolestne pocíti prudký pokles štátnych príjmov.

Americká produkcia ropy z bridlíc:

Kartel OPEC dal svetu jasne najavo, že pre to, aby vyvinul tlak na ostatných výrobcov (najmä amerických producentov ropy z bridlíc), je ochotný znášať isté nepohodlie. V súvislosti s tým sa pozornosť trhu prirodzene presúva na USA, pričom obchodníci sledujú, ako sa toto odvetvie chce vysporiadať s klesajúcimi cenami ropy.

Produkcia ropy z bridlíc dosahuje v USA teraz najväčšieho objemu minimálne od roku 1983 a vzhľadom k tomu, že na svetových trhoch panuje v súčasnosti stav prezásobenia, budú obchodníci v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch sledovať indikátory reflektujúce zmeny v objeme produkcie.

Americká produkcia ropy z bridlíc, ktorá pochádza z troch hlavných ťažobných oblastí, tvorí teraz takmer polovicu z celkového ropného objemu krajiny. Ceny, ktoré výrobcovia z týchto oblastí za vyťaženú ropu dostávajú, sú oproti americkej rope WTI nižšie. Ropovodná infraštruktúra totiž prestáva stačiť neustále rastúcemu objemu produkcie. Nižšie uvedený graf ukazuje, že ceny bridlicovej ropy sa čoraz viac približujú hladine 60 dolárov za barel. Ak cena ropy klesne pod túto hranicu, bude len 82% ropných producentov schopných pokryť svoje náklady.

Dôsledkom tejto situácie bol dramatický pokles cien akcií niektorých významných producentov bridlicovej ropy, ku ktorému v nedávnych týždňoch došlo.

V budúcom období sa bude trh zameriavať skôr na menších energetických producentov (nie nevyhnutne na tých, ktorých som spomenul vyššie) a na ich schopnosť získať trvalý zdroj financií. Pôžičkové náklady u tohto sektora už nejakú dobu rastú a hodnota amerického indexu korporátnych dlhopisov s vysokým výnosom v energetickom sektore je v porovnaní s americkými vládnymi dlhopismi teraz vyššie o takmer 725 bázických bodov.

Ďalšie vodítka ohľadne toho, či dochádza k spomaľovaniu ropnej produkcie, ponúkne týždenné sčítanie aktívnych ropných plošín. Ich počet sa v posledných dvoch týždňoch znížil.

Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

 

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

O ram

Odporúčame pozrieť

europska unia

EÚ je závislá od dovozu vzácnych kovov. Dopyt po nich ale narastá natoľko, že sa majú začať ťažiť aj u nás

Európska únia nie je suverénna – čo sa týka závislosti od dovozu vzácnych kovov, ktoré …

Consent choices