Tammám Salám o utečeneckej kríze: Nachádzame sa v bezprecedentnej situácii

Tammam Salam
libanonský premiér Tammám Salám. PHOTO: Flickr.

„Nachádzame sa v bezprecedentnej situácii,“ povedal libanonský premiér Tammám Salám o utečeneckej kríze v jeho krajine počas oficiálnej návštevy Európskeho parlamentu 2. decembra. Počas svojej návštevy rokoval s členmi výboru pre zahraničné veci a stretol sa aj s predsedom Martinom Schulzom. V rozhovore, ktorý nám poskytol, hovoril o najzávažnejších problémoch Libanonu a o tom, ako sa snaží zabrániť rozšíreniu sýrskeho konfliktu na jeho územie.

Tammám Salám vysvetľuje, že od začiatku konfliktu v Sýrii zaplavilo Libanon až 1,5 milióna utečencov. Samotný Libanon ma pritom len niečo vyše 4 miliónov obyvateľov. „Delíme sa s nimi o vodu, elektrinu, školy a nemocnice. Naša krajina na to nebola nastavená (…), sotva zvláda postarať sa o naše vlastné potreby,“ hovorí.

Libanonský premiér zdôrazňuje, že jeho krajina si udržuje svoju politiku otvorených hraníc, a to aj napriek „historickému rozsahu“ tejto utečeneckej krízy. Zároveň však pripomína, že Libanon sa rozhodol preskúmať status utečenca. „Na udržanie tejto situácie potrebujeme veľa morálnej, materiálnej a finančnej podpory,“ dodáva.

Pri zvládaní bezpečnostnej hrozby, ktorú predstavuje konflikt v Sýrii, sa Tammám Salám usiluje o získanie európskej pomoci. V rozhovore ocenil úsilie libanonskej armády, ktorá sa pokúša skrotiť extrémistické hrozby zo Sýrie a zopakoval, že jeho vláda na seba nenechá vyvíjať tlak zo strany ISIS a Frontu Al-Nusra, ktorý zadržal 26 libanonských vojakov ako rukojemníkov. „Dvom z nich už odťali hlavy a zabili aj tretieho. Požadujú od nás, aby sme za každého vojaka prepustili z našich väzníc päť teroristov,“ vysvetľuje.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Na vytvorenie stability na Blízkom východe je podľa neho potrebná pomoc zo strany EÚ. Tvrdí, že kľúčom na vytvorenie umiernenej situácie v tomto regióne je mierové urovnanie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Tammám Salám je presvedčený, že „pokiaľ bude Izrael stavať nové osady a pokiaľ nebude napomáhať mierovým rokovaniam, v regióne budeme živiť čoraz viac a viac extrémizmu.“ Európsky parlament by mal o uznaní palestínskej štátnosti hlasovať 17. decembra.

Libanonský premiér sa počas svojej návštevy Európskeho parlamentu stretol aj s jeho predsedom Martinom Schulzom, pričom sa potešil jeho „podpore a nadšeniu ohľadom pomoci Libanonu.“ Tammám Salám vyjadril Únii svoju vďaku za je pomoc pri riešení utečeneckej krízy a za jej humanitárne programy zamerané na pomoc libanonským komunitám, ktoré prijímajú utečencov. Zároveň pripomenul, že Libanon potrebuje takejto pomoci ešte viac.

O ram

Odporúčame pozrieť

Slovensko žiada Európsku komisiu o dodatočné zdroje na riešenie utečeneckej krízy

Krajiny, ktoré sú v prvej línii migračnej vlny z Ukrajiny, potrebujú väčšiu podporu a funkčné nástroje na riešenie …

Consent choices