Brusel chce pre Európanov lepšie vakcíny

PHOTO: Flickr.
PHOTO: Flickr.

Brusel chce pokračovať v zdokonaľovaní úrovne zdravotníctva. Pokrok by sa mal týkať hlavne lepšieho vybavenia nemocníc a odraziť by sa mal tiež na kvalite zdravotníckych prístrojov. Právna úprava, ktorá si dala za cieľ podporiť inovácie, chce zvýšiť kontrolu zariadení ešte pred ich uvedením na trh. Návrh zákona sa bude vzťahovať napríklad na tehotenské testy, röntgeny a diagnostické prípravky.

Európska rada sa usiluje o krok dopredu. Tá vyzvala členské štáty, aby zlepšili plány očkovania vo svojich krajinách. Vo svojom prejave apelovala na farmaceutické spoločnosti, aby ponúkali rizikovým skupinám správne vakcíny. Ministri dali tiež zelenú lepšej odbornej príprave zdravotníckych pracovníkov, rýchlejšiemu schvaľovaniu nových liekov a  programom, ktoré sú zamerané na prevenciu infekcie.

Pozitívne je, že investície do systému zdravotnej starostlivosti môžu prispieť k rýchlejšiemu naplneniu stratégie Európa 2020. Rada ministrov uviedla, že rola dobrého zdravia vie byť kľúčovou pri dosahovaní cieľov spomínaného programu. Projekt začal ešte v roku 2010 a týka sa tvorby nových pracovných miest, znižovania chudoby, podpory vzdelávania a inovácií, klímy a energetiky.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

V zdravotníckych zariadeniach Európskej únie je v súčasnosti viac ako 500-tisíc medicínskych prístrojov. Odvetvie zamestnáva vyše 500-tisíc ľudí v takmer 25-tisíc spoločnostiach, pričom ide zväčša o mikropodniky a malé a stredné podniky. V ročných predajoch zarobia takmer 100 miliárd eur, ktoré investujú do ďalšieho výskumu a vývoja.

O ruz

Odporúčame pozrieť

EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Zavedenie rozšíreného programu očkovania pred 50 rokmi bolo kľúčovým momentom v histórii verejného zdravia a …

Consent choices