Louis Michel. PHOTO: © European Union 2014

Africké štáty nemajú prostriedky na boj proti terorizmu, Brusel plánuje poslať peniaze

Louis Michel. PHOTO: © European Union 2014
Louis Michel. PHOTO: © European Union 2014

Diskusia Spoločného parlamentného zasadnutia sa venovala aj terorizmu. Rokovali poslanci zo 79 krajín Afriky, Karibiku a Tichomoria.

Claude Moniquet, odborník na boj proti terorizmu si myslí, že sa Afrika stala živnou pôdou pre radikálny islamistický terorizmus. „Myslím, že treba pripomenúť, že terorizmus v Afrike existuje už dlho, samozrejme v Severnej Afrike, ale od roku 2006… od 2002 skupinou Boko Haram v Nigérii a od 2006 skupinou Aš-šabát v Somálsku. Dnes sa ale ocitáme v novej fáze. Ľudia a organizácie sa pridávajú k Islamskému štátu, chcú sa pridať k tomuto ultraradikálnemu hnutiu,“ povedal odborník.

Nie všetky štáty vedia efektívne bojovať s týmto problémom, ktorý sa netýka len Afriky. Je to africký, európsky, celosvetový problém. Louis Michel zo Skupiny Aliancie  liberálov a demokratov za Európu povedal: „Plne si uvedomujeme, že africké štáty nemajú prostriedky na efektívny boj s týmito vyvíjajúcimi sa hnutiami, ani s ich násilnými činmi. Preto im musíme pomôcť.“

Okrem vojenskej pomoci má obrovský dosah aj rozvojová pomoc EÚ, umožňuje boj proti fundamentalizmu v Afrike. Projekty a podpora sú často zacielené na riešenie príčin terorizmu, ktorý má sociálne i hospodárske korene a vplyv.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

VIDEO: Delegácie Európskeho parlamentu zabezpečujú kontakt Únie so svetom

Viete akým spôsobom pracujú delegácie? Toto informačné video sa zaoberá ich hlavnými funkciami a zložením. …

Consent choices