Parlament udelil Cenu LUX jednému z troch nominovaných filmov, pozrite sa do zákulisia

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Poslanci Európskeho parlamentu udeľujú každý rok Cenu LUX svojmu favoritovi v európskej kinematografii. Vopred sú vybraté tri filmy, ktoré hovoria o európskych hodnotách. Po premietaní filmov v 28 krajinách EÚ sa tiež udeľuje filmová cena divákov.

Filmový festival sa koná v meste Arras na severe Francúzska. Predstavia sa tri vybraté filmové snímky, bojujúce o Cenu Lux. Tento rok sa predstavili filmy: Ida – príbeh o poľskom dievčati, ktoré sa pred vstupom do kláštora rozhodne hľadať svoje židovské korene; Dievčenská banda – snímka o náročnom živote mladého dievčaťa na sídlisku parížskeho predmestia a film Triedny nepriateľ o slovinskej stredoškoláčke, ktorá sa zabije, čím podnieti spolužiakov k vzbure proti profesorovi.

Rok Bicek je režisér Triedneho  nepriateľa, ktorý získal Cenu Lux 2014 od Európskeho parlamentu. Jeho film vznikol na základe skutočnej udalosti, ktorá sa stala na škole, ktorú navštevoval. „Myslím, že je v ľudskej povahe, aby vždy hľadal nepriateľa, ktorému by vzdoroval. Nie je to slovinský príbeh ale európsky,“ povedal režisér Bicek.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Príbeh sa zapáčil aj významnému slovinskému hercovi Igor Samobor. Aj pre neho je „Triedny nepriateľ“ typický európsky. Cena LUX ponúka finalistom otitulkovanie do všetkých oficiálnych jazykov EÚ, čím by sa mala zabezpečiť jednoduchšia distribúcia.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

Teona Mitevska

Teona Mitevska: Petrunya je príkladom toho, akú majú filmy silu meniť veci

Filmovú cenu LUX tento rok od parlamentu získal film God Exists, her name is Petrunya. …

Consent choices