Nová tvár Európskej rady! Pozrite sa, ako si Donald Tusk zasadá do svojej predsedníckej stoličky

Donald Tusk a Herman Van Rompuy. PHOTO: Flickr.
Donald Tusk a Herman Van Rompuy. PHOTO: Flickr.

Novým predsedom Európskej rady sa stal Donald Tusk. Poľský premiér vystrieda v kresle Hermana Van Rompuya, ktorý stál ako prvý na čele významnej európskej inštitúcie. O jeho funkcii jednohlasne rozhodlo všetkých 28 členských štátov. Novozvolený prezident chce pokračovať v šľapajach svojho predchodcu a vo svojom mandáte sa bude venovať prevažne ekonomickej kríze.

Tusk uviedol, že sa pri svojom výkone chce riadiť štyrmi dôležitými zásadami, za ktoré obdivoval aj Rompuya. Za prvoradú považuje dôveru občanov Európskej únie a zdravý rozum, v ktorom by sa mala niesť jeho vláda. Prioritou sú pre neho tiež ďalšie dobré vlastnosti, ako sú umiernenosť a slušnosť.

Vo svojom prejave ďalej vyzdvihuje základné hodnoty Európskej únie, predovšetkým slobodu a solidaritu. Rovnako cíti zodpovednosť k rýchlemu ukončeniu hospodárskej krízy a na pravú mieru by rád uviedol aj pravidlá menovej únie. V medzinárodnom meradle by rád podporil krajiny v okolí, ktoré tiež zdieľajú demokratické princípy európskeho spoločenstva. Na záver zdôraznil transatlantické vzťahy medzi Európu a USA, ktoré sú podľa neho chrbticou úspešnej spolupráce.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európska rada určuje všeobecné politické smerovanie Európskej únie. Po nadobudnutí platnosti Lisabonskej zmluvy 1.decembra 2009 sa z nej stala inštitúcia. Skladá sa z hláv štátov alebo predsedov vlád členských krajín, ako aj svojho predsedu a predsedu Komisie. Zvyčajne zasadá v Bruseli dvakrát za polrok.

Pozrite si odovzdávaciu ceremóniu Donalda Tuska a Hermana Van Rompuya v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices