Slovensku zastavenie výstavby South Stream vyhovuje, nepríde o milióny

putin
Vladimír Putin počas tlačovej konferencie v Turecku oznamuje zastavenie výstavby plynovodu South Stream. PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Zastavenie výstavby plynovodu South Stream, ktorý mal Slovensko obísť je pre nás výhodné. Stopnutie výstavby sa Európskej komisii nepáči. Ak by nás totiž nový plynovod obchádzal, Slovensko by mohlo prísť o milióny eur za doterajší tranzit plynu. Milióny eur tak ostanú u nás doma.

Tam, kde tečie plyn, tečú aj peniaze. Maroš Šefčovič, eurokomisár pre energetickú úniu síce hovorí o energetickej nezávislosti od Ruska, lenže v praxi to znamená, že Slovensko príde o kopu peňazí

Slovensko inkasuje za tranzit plynu z Ruska ďalej na západ. Toto sú plány už stopnutého plynovodu South Stream. Obchádzal by existujúcu plynovodnú sieť, a tak by sa do slovenskej kasičky sypalo oveľa menej peňazí.

„Obchádzal by nielen Ukrajinu, ale aj Slovensko a vlastne naša strategická úloha kľúčovej tranzitnej krajiny by zmizla,“ vysvetľuje minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Peniaze v ohrození

Len v minulom roku mal doterajší prepravca Eustream zisk takmer 320 miliónov eur, ktorý zostáva na Slovensku. Vybudovaním alternatívnej trasy by boli tieto peniaze ohrozené. Zastavenie výstavby plynovodu pritom oficiálne nikto neoznámil.

„Dozvedeli sme sa počas tlačovej konferencie prezidenta Ruskej federácie v Turecku, že projekt South Stream končí,“ hovorí Šefčovič.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Medzi dvoma mlynmi

Európska komisia pritom dostala mandát, aby urovnala tento spor, čo na druhej strane pre Šefčoviča nemusí byť úplne jednoduché.

„Maroš Šefčovič ako eurokomisár to teraz nemá veľmi jednoduché, lebo je ako medzi dvoma mlynmi. Ide o to, že pre Slovensko je zastavenie South Stream výhodné, ale z pohľadu Európskej únie nevýhodné,“ myslí si analytik Miroslav Hajnoš.

V tomto prípade tak Slovensko môže doplatiť na svoju polohu. Staneme sa síce energeticky nezávislými, ale môže nás to stáť oveľa viac ako iné členské štáty.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič oznámil, že EK má vynikajúcu odozvu na novú …

Consent choices