Carlos Moedas. PHOTO: © European Union 2014

Švajčiari obnovili záväzok spolupráce s EÚ, zapojili sa do programu Horizont 2020

Carlos Moedas. PHOTO: © European Union 2014
Carlos Moedas. PHOTO: © European Union 2014

Európska  únia podpísala so Švajčiarskom komplexnú medzinárodnú dohodu o pridružení  k programu Horizont 2020. Konkrétne sa Švajčiarsko zapojí do vzdelávacieho programu Euratom pre výskum a do projektu ITER.

Carlos Moeda, európsky komisár pre vedu, výskum  a inovácie sa k dohode vyjadril: „Táto dohoda má mimoriadny význam pre naše vedecké komunity. Výskumníkom EÚ umožní prístup do vynikajúcich švajčiarskych výskumných zariadení a inštitúcií. Okrem toho, touto dohodou Švajčiarsko obnovuje svoj záväzok voči našej dlhoročnej a plodnej spolupráci.“

V rámci programu Horizont 2020 sa budú môcť švajčiarsky vedci zúčastniť na akciách ako je „Vynikajúca veda“, ktoré zahŕňa Európska rada pre výskum. Úlohou týchto akcií  je vznik nových technológií, výskumných infraštruktúr, ale aj akcie so špecifickým cieľom – rozšíriť účasť vedcov na podobných projektoch.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Účasť Švajčiarska je zahájená od 15. septembra 2014 do 31. decembra 2016. V roku 2016 budú švajčiarske opatrenia zabezpečovať  nediskrimináciu chorvátskych občanov a výskumných pracovníkov. Ak sa im podarí vyriešiť problém voľného pohybu osôb, vo februári 2017 sa pripoja k celému programu Horizont 2020, vrátane programov, na ktoré sa ich súčasná účasť nevzťahuje. V opačnom prípade bude celá dohoda automaticky ukončená.

 

O vik

Odporúčame pozrieť

Horizont 2020: investície do výskumu a inovácií EÚ sa vo veľkej miere oplatia

Horizont 2020, program EÚ pre výskum a inováciu, ktorý prebieha od roku 2014 do roku …

Consent choices