Transatlantická dohoda poteší Európanov aj Američanov, tvrdí komisárka pre obchod Cecilia Malmstromová

Cecilia Malmstromová. PHOTO: Flickr.
Cecilia Malmstromová. PHOTO: Flickr.

Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo sľubuje dohodu medzi Európskou úniou a USA. Od dlho očakávaného partnerstva mnohí vyžadujú reformu hospodárstva, s ktorou by boli spokojné obe strany. Týmto problémom sa v súčasnosti zaoberá európska komisárka pre obchod Cecilia Malmstromová, ktorá zdôraznila transparentnosť a férovú spoluprácu pri vstupe na americké trhy. Poslanci ju žiadajú, aby bola pri svojich očakávaniach neoblomná.

Zásadovosť by sa mala odraziť aj na cestách. Výbor pre dopravu odhlasoval smernicu, ktorá vychádza v ústrety štátnym orgánom. Prísnejšou legislatívou chce urýchliť odhalenie vinníka na miestach, kde došlo k priestupkom a porušovaniu predpisov. Poslanci dúfajú, že vďaka novým opatreniam budú vodiči jazdiť opatrnejšie. Pri dopravných nehodách príde v Európskej únii ročne o život až 27-tisíc ľudí.

Bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij žiadal vo Výbore pre zahraničné veci výraznejšiu podporu z Únie pre ruskú opozíciu. Ako dôvod uviedol, že neototalitný režim jej nenechal priestor na existenciu. Podnikateľ a filantrop, ktorý strávil roky za mrežami, sa vo svojom prejave nevyhol ani ostrej kritike ruského prezidenta. Európska spoločnosť by mala podľa neho pochopiť, že Rusko a Putin nie sú jedno a to isté.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Kľúčovým bodom kultúrneho kalendára Parlamentu bol začiatok desaťdňového bezplatného premietania troch filmov, ktoré sa usilujú o cenu LUX. Súťaže, ktorá chce podporiť európsku kinematografiu, sa zúčastní poľská snímka Ida, francúzsky film Bande de Fille a záber Triedny nepriateľ zo Slovinska. O víťazovi sa rozhodne na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu ešte tento mesiac.

Týždenný prehľad si pozrite v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices