Ukrajina napriek pokoju zbraní hlási boje

vojak
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Proruskí separatisti na východe Ukrajiny za posledných dvadsaťštyri hodín jedenásťkrát zaútočili na pozície jednotiek ukrajinskej armády, a znovu tak porušili novo vyhlásený pokoj zbraní. Nad Mariupolom, ktoré je pod kontrolou Kyjeva, preletelo bezpilotné lietadlo. OSN uviedla, že od utorňajšieho vyhlásenia prímeria v bojoch na Ukrajine neprišiel o život žiadny civilista.

„V ovlasti Mariupol zosilnila aktivita nepriateľských výzvedných služieb, objavilo sa tam bezpilotné lietadlo,“ uviedla ukrajinská armáda.

Prístav Mariupol leží na strategickej pozemnej ceste ku Krymu, ktorý na jar anektovalo Rusko. Aj keď niekoľko dní platí novo vyhlásený pokoj zbraní, najmä z Luhanskej oblasti hlásia streľbu z mínometov a diel. Tiež okolo letiska v Donecku, ktoré bolo v uplynulých mesiacoch dejiskom tvrdých bojov, sa v noci strieľalo. Nad ránom tam však zavládol pokoj.

Ukrajina zakázala z bezpečnostných dôvodov všetky lety do Dnepropetrovska, Charkova a Záporožia. Ide o správne centrá oblastí susediacich s časťami krajiny, ktorú ovládajú separatisti.

Mimo už mesiace

Letecké spojenie s Luhanskou a Doneckou oblasťou nefunguje už niekoľko mesiacov. Nad územím ovládaným povstalcami bolo v júli zostrelené lietadlo malajzijských aeroliniek. Pád lietadla nikto z 298 pasažierov neprežil.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Konflikt na východe Ukrajiny si podľa poslednej zverejnenej bilancie OSN od polovice apríla vyžiadal 4636 ľudských obetí, vrátane tých z malajzijského lietadla. Vyše 10 400 ľudí počas súčasného konfliktu utrpelo zranenia.

Svoje domovy opustilo viac ako 1,1 milióna miestnych, menšia časť z nich hľadala útočisko inde na Ukrajine, väčšia časť v zahraničí.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices