Rusko odhalilo identitu svojho špióna, sliedil v susednom Estónsku

ruská vlajka
PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruská tajná služba FSB sa v nedeľu odhodlala k neobvyklému kroku a odhalila totožnosť svojho dlhoročného špióna v susednom Estónsku. Pracovník rozviedky KaPo Uno Puusepp vraj dodával Moksve takmer dvadsať rokov dôverné správy, ktorých hodnotu FSB prirovnala k informáciám bývalého amerického agenta Edwarda Snowdena.

Puusepp vyrastal v rodinesovietskeho dôstojníka a v 70. rokoch vstúpil do služieb sovietskej tajnej polície KGB, citovala zo správy FSB ruská štátna televízia NTV.

Po rozpade Sovietskeho zväzu zostal v Estónsku a stal sa jedným z mála bývalých príslušníkov sovietskej tajnej služby, ktoré estónska rozviedka prevzala do svojich služieb.

Pre estónsku KaPo prestal pracovať pred troma rokmi. Odišiel do výslužby a premiestnil sa vraj do Moskvy.

„FSB vďaka nemu odhalila niekoľko rozsiahlych protiruských agentúrnych akcií zvláštnych služieb USA, Švédska, Británie a ďalších krajín,“ uviedla NTV zo správy ruskej rozviedky.

„Odsúdilo sa niekoľko agentov zahraničných rozviedok a odvrátil sa únik tajných informácií,“ dodala FSB.

Povedali meno

Ruská tajná služba dokonca zverejnila meno Puuseppovho riadiaceho dôstojníka, ktorým vraj bol jeho niekdajší kolega z KGB Nikolaj Jermakov.

Ruský agent Jermakov žil v Estónsku, živil sa ako obchodník, často chodil do Ruska a kontakt s Puuseppom udržiaval pomocou mŕtvych schránok.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Puusepp podľa FSB dodával tajné informácie do Ruska od roku 1996. Podľa ruskej televízie zásoboval Moskvu informáciami o poradách škandinávskych a pobaltských rozviedok, mal prístup k materiálom z tajných vládnych porád a k dokumentom určeným pre estónskeho premiéra.

„Vďaka nemu sa Rusko dozvedelo o rozsahu výzvedných aktivít nemeckej národnej agentúry pre bezpečnosť skôr, ako ich odhalil jej bývalý spolupracovník Snowden,“ tvrdí FSB.

Rusko v tomto roku obvinilo zo špionáže agenta estónskej rozviedky Estónca Kohvera, ktorého podľa ruských úradov chytili na ruskom území pri výzvednej činnosti.

Estónsko obvinenia odmieta a tvrdí, že Kohvera uniesli. V Moskve mu hrozí terst väzenia od desať do dvadsať rokov. Kohver čaká na proces vo väzbe, ktorú mu zatiaľ predĺžili do januára.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices