Euro si voči doláru za týždeň prilepšilo!

euro
PHOTO: Flickr.

Spoločná mena eurozóny sa uplynulý pondelok počas skorých ranných hodín pohybovala okolo svojej otváracej úrovne 1,2280 EURUSD. Ešte pred príchodom deviatej hodiny však zamierila nadol a s príchodom poludnia sa dostala až na svoje nové dvojročné minimum na úrovni 1,2247 EURUSD. Bola to reakcia na vyjadrenie šéfa rakúskej centrálnej banky Nowotneho, ktorý povedal, že nákupy vládnych dlhopisov by mohli mať význam pri riešení veľkého oslabenia ekonomiky eurozóny.

„Pod silnejúci dolár sa okrem toho stále pozitívne podpisovala aj piatková správa o prekvapujúco silnej tvorbe pracovných miest v USA“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Z dna sa však euro dokázalo odraziť a zamierilo dokonca prudko nahor. S príchodom večera sa posilnilo o takmer celú figúru na 1,2344 EURUSD. Toto intradenné maximum si ale nedokázalo udržať a deň uzavrelo na úrovni 1,2320 EURUSD. Makroekonomický kalendár eurozóny i USA bol v utorok prázdny a vývoj kurzu eura voči doláru sa tak odvíjal skôr od politických udalostí a technických indikátorov.

Spoločná mena eurozóny si dokázala voči americkému doláru polepšiť o 0,5 % na večernú úroveň 1,2380 EURUSD, pričom počas dňa prelomila aj hladinu 1,2400 EURUSD a testovala minulotýždňové maximá dosiahnuté po štvrtkovom zasadnutí ECB. Euro sa voči zelenej bankovke posilňovalo napriek tomu, že na trhu panovala negatívna nálada spôsobená vývojom v Číne. Čínsky akciový index Shangai Composite stratil na sile viac ako – 5 %, čo bol jeho najhorší denný výsledok za viac ako 5 rokov. Makroekonomický kalendár eurozóny i USA nebol ani v stredu bohatý na udalosti a to sa odzrkadlilo aj na vývoji kurzu najobchodovanejšieho menového páru, ktorý bol viac menej pokojný.

Až do neskorších popoludňajších hodín spoločná mena eurozóny len oscilovala okolo svojej otváracej úrovne 1,2374 EURUSD. Väčší zlom nastal až s príchodom štvrtej hodiny, kedy euro zamierilo nahor a vo večerných hodinách bolo na dosah hladiny 1,2450 EURUSD. Štvrtkový makroekonomický kalendár hlavne USA bol v porovnaní s predošlými dňami na zverejnenia o čosi bohatší. Euro ešte v skorých ranných hodinách zamierilo zo svojej otváracej úrovne 1,2450 EURUSD prudko nahor a atakovalo hranicu 1,2500 EURUSD, no tento trend si udržať nedokázalo a v priebehu dňa si zo svojich nadobudnutých ziskov už len postupne odpisovalo. Až do popoludňajších hodín oscilovala spoločná európska mena opäť okolo svojej otváracej úrovne, no s blížiacou sa štvrtou hodinou popoludní zamierila nadol a prepadla sa až na svoje intradenné minimum 1,2370 EURUSD.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Na začiatku piatkového obchodovania sa spoločná mena eurozóny pohybovala okolo svojej otváracej úrovne 1,2410 EURUSD. Hneď ráno klesla na svoje intradenné minimum na úrovni 1,2384 EURUSD a následne zamierila nahor, kde sa jej aj podarilo udržať. Piatkové obchodovanie tak euro skončilo silnejšie o štyri desatiny percenta na úrovni 1,2460 EURUSD a za celý uplynulý týždeň sa dokonca spoločná mena eurozóny posilnila až o 1,5 %.

Meny nášho regiónu uplynulý týždeň voči euru prevažne strácali. Jedine česká koruna si dokázala voči spoločnej mene eurozóny polepšiť, a to o jednu desatinu percenta na piatkových 27,580 EURCZK. Poľský zlotý za týždeň stratil na sile – 0,6 % a v piatok zatváral obchodovanie na úrovni 4,1850 EURPLN. Ešte výraznejšie oslabenie, a to o – 0,7 %, si uplynulý týždeň zaknihoval maďarský forint. Ten sa v piatok večer voči euru obchodoval na hladine 308,00 EURHUF.

Zasadne trojica centrálnych bánk

Tento týždeň sa uskutočnia zasadnutia troch centrálnych bánk, ktoré pravidelne sledujeme. V utorok [16. decembra 2014] zasadá maďarská centrálna banka [MNB], ktorá zrejme potvrdí základnú sadzbu na úrovni 2,10 %. V stredu 17. decembra 2014 zasadajú predstavitelia dvoch centrálnych bánk, a to českej ČNB a amerického Fedu. Ani v jednom prípade neočakávame zmenu základných úrokových sadzieb zo súčasnej úrovne 0,05 %, resp. 0,25 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices