juncker
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014 - EP.

Rozprava o budúcoročných prioritách Komisie a legislatívnych návrhoch na odstrel, sledujte ju s nami LIVE

juncker
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014 – EP.

Poslanci budú v utorok od 15.00 diskutovať s predsedom a podpredsedom Európskej komisie Jean-Claude Junckerom a Fransom Timmermansom o pracovnom programe EK na rok 2015. Jednou z hlavných tém rozpravy budú dôvody stiahnutia niektorých legislatívnych návrhov, ktoré boli predložené pred nástupom súčasného kolégia komisárov. Parlament sa k prioritám Komisie vyjadrí aj prostredníctvom uznesenia, o ktorom bude plénum hlasovať v januári.

 Pracovný program Komisie naznačí, akým spôsobom plánujú noví komisári zaviesť do praxe politické priority, ktoré poslancom predstavil Jean-Claude Juncker 15. júla – predtým, ako ho Parlament zvolil za predsedu EK.

Tlačová konferencia k pracovnému programu Komisie je naplánovaná na 16.30.

Rozpravu a tlačovú konferenciu môžete sledovať naživo. Stačí, keď kliknete na tento odkaz.

Otvorenie decembrového zasadnutia: Šok zo zásahu proti médiám v Turecku

 Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zahájil decembrové plenárne zasadnutie v Štrasburgu pripomienkou, že sloboda tlače a pluralita médií patria medzi základné hodnoty EÚ. Európsky parlament berie prístupové rozhovory s Tureckom veľmi vážne, a preto musí poukazovať nielen na dosiahnutý pokrok, ale aj na problémy, poznamenal.

 Martin Schulz uviedol, že je šokovaný včerajšími raziami v opozičných médiách a označil ich za znepokojivé. Oznámil tiež, že v mene Európskeho parlamentu požiadal veľvyslanectvo Tureckej republiky o vysvetlenie a zdôraznil, že ďalší vývoj bude pozorne sledovať.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Zmeny v programe zasadnutia

Poslanci sa raziami v opozičných médiách a stavom slobody prejavu v Turecku budú zaoberať aj v stredu počas rozpravy, v rámci ktorej zaznie stanovisko vysokej predstaviteľky Únie pre zahraničné veci Federicy Mogherini. V januári prijme Parlament v tejto súvislosti samostatné uznesenie.

Pôvodne utorkové hlasovania o šiestich kodifikačných správach poslanca Andrzeja Dudu, ktoré sa týkajú Islandu, antidumpingových opatrení, či pravidiel ohľadom dovozov a vývozov, boli odložené na niektorú z nasledujúcich plenárnych schôdzí.

Poslanci sa taktiež dohodli na prijatí uznesenia, ktoré by zhrnulo utorkovú rozpravu k budúcoročnému pracovnému programu Komisie. Parlament bude o predmetnom uznesení hlasovať v januári.

Odchádzajúci poslanci

Annemie Neyts-Uyttebroeck (ALDE, BE), s účinnosťou k 1. januáru 2015.

O ram

Odporúčame pozrieť

Situácia na Slovensku: Európsky parlament diskutoval o boji proti korupcii a právnom štáte

Plánované zrušenie kľúčových protikorupčných štruktúr na Slovensku a jeho dôsledky pre právny štát boli v …

Consent choices