Róbert Vass sa stal členom poradného výboru amerického think tanku CEPA

EÚ
EÚ. PHOTO: Flickr.

Washington/Bratislava: Výkonný riaditeľ Stredoeurópskej strategickej rady a zakladateľ konferencie GLOBSEC Róbert Vass sa stal členom medzinárodného poradného výboru amerického inštitútu CEPA (Center for European Policy Analysis, Centrum pre analýzu európskej politiky).

Vass sa tak stal členom úzkeho výboru vedúcich osobností medzinárodnej politiky, ktorého novými členmi sú napríklad estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves, bývalý švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt, nositeľka Pulitzerovej ceny Anne Applebaumová, profesor európskych štúdií na Oxfordskej univerzite Timothy Garton Ash, bývalý námestník ministerky zahraničných vecí USA Brian Hook, či bývalý poradca pre Národnú bezpečnosť Zbigniew Brzezinski.

„Je pre mňa veľkou poctou ocitnúť sa v jednom tíme s takýmito významnými postavami medzinárodnej politiky. Je to potvrdenie, že práca, ktorú robíme na Slovensku má široké medzinárodné uznanie v Európe, aj Spojených štátoch. V čase keď Európa čelí najväčšej bezpečnostnej kríze za posledné dekády je vytvorenie tejto skupiny dôležitým krokom pre posilnenie transatlantickej spolupráce a zápasu za bezpečnosť a slobodu“ povedal Róbert Vass.

CEPA je jediný americký think tank, ktorý sa venuje strednej a východnej Európe. Vznikol v roku 2005 a vymenovanie nových členov poradného výboru súvisí s novými strategickými iniciatívami na posilnenie strategického partnerstva v americko-európskych vzťahoch vo svetle bezpečnostnej krízy, ktorej Európa čelí nielen na Ukrajine.

Viac..  EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Stredoeurópska  strategická  rada je nezávislá  mimovládna  organizácia, založená na základoch 20-ročnej histórie Slovenskej atlantickej komisie. Jej misiou je posilňovať hlas Slovenska  a strednej Európy v európskych a svetových záležitostiach.  Organizácia  spája  kľúčové  stredoeurópske  osobnosti  a  expertov  z oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Jej cieľom je definovať strategickú úlohu strednej  Európy  v  medzinárodnej  politike.  Združuje  tri  organizácie  –  Slovenskú atlantickú komisiu (SAC), Inštitút pre stredoeurópsku politiku (CEPI) a Centrum pre európske záležitosti (CEA). Prostredníctvom Slovenskej atlantickej komisie organizuje jednu z najväčších medzinárodných konferencií v Európe s názvom GLOBSEC.

O ram

Odporúčame pozrieť

P. Mišík: Potrebujeme EÚ, ktorá dokáže rýchlo a účinne reagovať na nové výzvy

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík bilaterálne rokoval v …

Consent choices