Europoslanci Maňka, Štefanec a Sulík. PHOTO © European Union 2014

Trio europoslancov o prúsere s nezaplatenými faktúrami: Brusel už dlhuje 30 miliárd!

Europoslanci Maňka, Štefanec a Sulík. PHOTO © European Union 2014
Europoslanci Maňka, Štefanec a Sulík. PHOTO © European Union 2014

Výška nevyplatených faktúr EÚ sa ku koncu tohto roka vyšplhá na takmer 30 miliárd eur. Komisia, Rada a Parlament rokovali o tejto situácii a o novom rozpočte 40 dní, kým navrhli riešenie. Na zaplatenie neuhradených faktúr by mali poslúžiť peniaze, ktoré Rada získala z korekcií, teda z chýb štátov, za ktoré museli zaplatiť.

Vladimír Maňka, ktorý sa ako člen Rozpočtového výboru zúčastnil na rokovaniach však odhaľuje neserióznosť v postupoch Rady. „Rada nazbierala z korekcií niekoľko miliárd eur a tieto peniaze si chcela rozdeliť a zobrať domov. Parlament bol rázne proti a po rokovaniach došlo k rozhodnutiu, že tieto peniaze sa použijú na splatenie nezaplatených faktúr.“ Na týchto dôležitých rokovaniach sa namiesto ministrov a štátnych tajomníkov zúčastňovali najmä úradníci, ktorí sa medzi sebou nevedeli dohodnúť. „Takéto konanie považujem za neserióznosť Rady. Už to máme za sebou, ale ak to má byť takto ďalej, tak to pre Európu nebude dobré,“ dodáva Maňka.

Na rokovaniach o rozpočte sa zúčastnil aj europoslanec Ivan Štefanec: „V rámci nezaplatených platieb už došlo k dohode, ale nemáme stále systémové riešenie. Táto obrovská dlžoba vznikla najmä preto, že niektoré väčšie štáty neplnia svoje záväzky. Na Slovensku sa to prejavuje tak, že už teraz nám chýbajú platby za pol miliardy eur. Nedostávame totiž peniaze tak, ako sme očakávali.“  Za kľúčové považuje zavedenie systému sankcií za nesplatené záväzky.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Richard Sulík vidí v rozpočtových rokovaniach ďalšiu premárnenú šancu, ako mohli byť európske financie reformované: „Počujeme len pekné slová pre škaredú skutočnosť – pre viac výdavkov, viac dlhov, viac prerozdeľovania. Vidieť to najmä na nezaplatených faktúrach a krajiny sa do platenia nehrnú. Toto je ten správny moment, kedy by sme sa mali zamyslieť, či rozpočet EÚ radšej neznížiť.“

K finálnemu schváleniu rozpočtu by malo dôjsť už najbližšiu stredu. Očakáva sa, že Rada, Komisia aj Parlament vyjadria k návrhu kladný postoj a uzavrú, tak druhé kolo zmierovacieho konania týkajúceho sa rozpočtu EÚ na rok 2015.

 

O tib

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices