Európsky parlament odklepol rozpočet na rok 2015

europarlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Európsky parlament v stredu schválil rozpočet Európskej únie na rok 2015. Parlamentní vyjednávači a členské štáty sa na ňom predbežne dohodli začiatkom decembra. Europarlament ale svoj súhlas podmienil tým, že KOmisia navrhne, ako dostať pod kontrolu stále rastúci objem nepreplatených faktúr voči firmám či organizáciám v členských štátoch.

Kompromisný rozpočet, na ktorom sa zástupcovia členských štátov Únie a parlamentu zhodli na poslednú chvíľu až v pondelok 8. decembra, nakoniec dosahuje 145,3 miliardy eur v prostriedkoch na záväzky a 141,2 miliardy eur na platby.

Záväzky predstavujú odhodlanie Únie financovať budúce útraty, platby vyjadrujú očakávanie, koľko bude tento rok skutočne potrebných peňazí vydať. Viac peňzaí sa europalrlamentu podarilo zaistiť pre malých a stredných podnikateľov, na vzdelávacie programy alebo na výskum a humanitárnu pomoc. Europoslanci tradične zložité rokovania o únijnom rozpočte spojili s otázkou nedoplatkov pre dodávateľské firmy alebo organizácie, ktorí tak môžu mať problém s hotovosťou.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Dvadsaťtri miliárd eur

Stále viac faktúr sa totiž na konci roku vyúčtováva až v roku nasledujúcom. Na začiatku tohto roka to bolo viac ako 23 miliárd eur. Europoslanci tvrdili, že keby sa táto čiastka ďalej zvyšovala, mohlo by to viesť až ku krachu celého rozpočtu. Nedávnou dohodou sa tak podľa Parlamentu podarilo zaistiť dodatočných 4,8 miliardy eur na vysporiadaní týchto platieb za aktuálne obdobie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Europoslanci schválili dlhodobé financovanie pre Ukrajinu, platformu Strategické technológie pre Európu (STEP) a súvisiace zásadné …

Consent choices