Poznáme víťaza filmovej ceny LUX rok 2014!

lux
PHOTO: Flickr.

Filmovú cenu LUX za rok 2014 získal Pawel Pawlikowski za film Ida

Víťaza filmovej ceny Európskeho parlamentu LUX za rok 2014 vyhlásil v stredu napoludnie počas slávnostnej ceremónie predseda EP Martin Schulz. Ida je príbehom mladej ženy, ktorá hľadá samú seba. Ide o emotívny osobný príbeh, ktorý sa prelína s bolestnou minulosťou Európy.

Pawel Pawlikowski bezprostredne po prevzatí ceny z rúk predsedu EP uviedol: „Ida je film, ktorému sa podarilo dotknúť sa verejnosti naprieč celou Európou. To dokazuje, že kinematografia má v našej spoločnosti stále svoju úlohu (…) Cena LUX priniesla európskym filmárom nové ocenenie (…) a umožnila tisícom európskych občanov spojiť sa v prežívaní spoločných emócií.“

Predseda EP Martin Schulz zagratuloval víťazovi a vyhlásil: „Európske filmy sa neodohrávajú len tak niekde a niekedy, sú zasadené do určitých miest v rámci určitého historického kontextu (…) Umožňujú nám spoznať našu spoločnú históriu a príbehy našich susedov. Poskytujú náhľad do reality života v iných krajinách a pomáhajú nám lepšie spoznať samých seba a našich susedov. Príbehy, ktoré rozpráva európska kinematografia, nám umožňujú viac si rozumieť a posilňujú v nás pocit spolupatričnosti, pokorujúc tak hranice štátov,“ dodal Martin Schulz.

Silvia Costa, predsedníčka výboru EP pre kultúru a vzdelávanie, uviedla: „Cena Európskeho parlamentu LUX je jedinečnou iniciatívou: tri filmy v 24 jazykoch, premietané v 28 krajinách, na minimálne 18 festivaloch, vo viac ako 40 európskych mestách, debaty a rozhovory o Európe vďaka jednému dielu. To je niečo, čo nikto nikdy zatiaľ nedosiahol.“

 „Verím, že by sme mali poukázať na pozornosť, ktorú európski autori venujú novým generáciám, mladým ľuďom, ktorí rozprávajú o mladých ľuďoch, ako tomu bolo aj v prípade tohtoročných finalistov. Kinematografia sa takto môže stať nástrojom dialógu a poznania a napomôcť politikom skutočne porozumieť svetu mladých, vyhýbajúc sa stereotypom a zovšeobecneniam,“ dodala poslankyňa Costa.

Viac..  Ivan Štefanec: Na okolnosti vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice nikdy nezabudneme

Distribúcia vo všetkých členských štátoch s titulkami v 24 jazykoch

Filmovú cenu LUX každoročne udeľuje Európsky parlament s cieľom podporiť európsku kinematografiu, ale tiež verejnú debatu o Európe, jej hodnotách a sociálnych otázkach. Tohtoročnými finalistami boli Triedny nepriateľ (Razredni sovražnik) režiséra Roka Bičeka (Slovinsko), Dievčenská banda (Bande de filles) režisérky Céline Sciammy (Francúzsko) a Ida režiséra Paweła Pawlikowského (Poľsko, Dánsko).

Filmy, ktoré sa dostali do finále, boli vďaka finančnej podpore Parlamentu otitulkované vo všetkých 24 oficiálnych jazykoch EÚ. Počas Filmových dní LUX si ich tiež mohli pozrieť filmoví fanúšikovia vo všetkých 28 členských štátoch EÚ. O víťazovi ceny LUX rozhoduje hlasovanie poslancov.

Reakcie slovenských poslancov

 „Hlasoval som za slovinský film Triedny nepriateľ. Film môže vytvárať dojem, že dnešná mládež je pesimistická a problémová, ale ja si myslím, že práve tento film pravdivo odzrkadľuje ich komplexné problémy. Skúma vzťahy medzi dospelými a mládežou, a kriticky sa pozerá na moc autority – nielen v školskom prostredí,“ uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

„Filmovú cenu LUX považujem za výborný nástroj podpory a propagácie Európy, jej hodnôt a tradícií prostredníctvom populárneho média – kinematografie. Potešilo ma, že medzi troma finalistami boli dvaja z nášho regiónu,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices