Európsky parlament schválil rozpočet EÚ na rok 2015 a navýšenie prostriedkov v rozpočte 2014

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Európsky parlament schválil návrh rozpočtu EÚ na rok 2015 a navýšenie financií pre tohtoročný rozpočet. Rozpočet na budúci rok počíta so záväzkami na úrovni 145,32 mld. eur a platbami vo výške 141,21 mld. eur. Na úhradu dosiaľ nezaplatených faktúr z roku 2014 bude vyčlenených dodatočných 4,25 mld. eur.

„Je jasné, že sumy, ktoré sme prijali, dokážu prinajlepšom len zastabilizovať úroveň európskeho dlhu. To, čo mi dáva nádej, je splátkový plán zameraný na znižovanie sumy nehradených faktúr,“ uviedol Jean Arthuis (ALDE, FR), predseda parlamentného výboru pre rozpočet počas utorňajšej rozpravy. „Vlády [členských štátov]  prijali politické záväzky, potom však zlyhali pri úhrade toho, čo dlžili. Musíme opäť pripomínať, že platby sú len technickým následkom záväzkov?“ položil si rečnícku otázku.

Prioritou Parlamentu v priebehu vyjednávaní s Radou (ministri členských štátov) bolo zabezpečiť dostatok prostriedkov na úradu najnaliehavejších faktúr pre dodávateľov, ktorí pracujú na projektoch financovaných Európskou úniou v členských štátoch.

Poslanci sa tiež s cieľom ukončiť hromadenie nezaplatených faktúr, ktorých objem dosiahol k začiatku roku 2014 sumu 23,4 mld. eur, zamerali na dosiahnutie dohody na detailnom pláne splátok. Parlament tiež usiloval o presmerovanie investícií do oblastí, ktoré inštitúcie EÚ v rámci svojich politických záväzkoch identifikovali ako prioritné.

Platby: 4,25 mld. bonus na rok 2014 a kompromis ohľadom roku 2015

Parlamentní vyjednávači počas rozhovorov s členskými štátmi zabezpečili zvýšenie prostriedkov na úhradu faktúr za služby dodané napríklad mimovládnymi organizáciami či malými podnikmi. Dosiahnutý kompromis na budúcoročnom rozpočte zaručuje platby pre prijímateľov v oblastiach, ktoré boli najviac postihnuté meškajúcimi úhradami.

Splátkový plán

Na základe naliehania poslancov by mala Komisia predložiť plán, ktorý by ukončil hromadenie neuhradených faktúr. Ich objem dosiahol do konca roka 2013 sumu 23,4 mld. eur a podľa najnovších odhadov Komisie by mal do konca tohto roka vzrásť na 25 mld. eur. Plán okrem iného zadefinuje udržateľnú úroveň neuhradených faktúr, ktorú nebude možné prekročiť.

Využitie dodatočných výnosov na zníženie dlhu

Parlament počas rokovaní požadoval, aby sa dodatočné výnosy rozpočtu EÚ v objeme 8,88 mld. eur, ktoré pochádzajú napríklad z postihov pre spoločnosti porušujúce predpisy EÚ v oblasti hospodárskej súťaže, využili na zníženie podlžností z nahromadených faktúr. Členské štáty súhlasili s alokovaním sumy 3,53 mld. eur na tento účel, trvali však na tom, aby sa zvyšok výnosov presunul späť do národných rozpočtov.

Viac..  Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

Mierne zvýšenie prostriedkov na rast a zahraničnú politiku

Parlamentu sa podarilo zvrátiť Radou presadzované škrty na strane záväzkov v objeme 0,5 mld. eur, ktoré sa mali týkať najmä kapitol konkurencieschopnosti, občianstva a vonkajších činností EÚ. Poslanci tiež vyjednali zvýšenie prostriedkov o 45 mil. eur pre rámcový program EÚ pre výskum a inovácie Horizont 2020 a ďalších 16 mil. eur pre študentský výmenný program Erasmus+.

V oblasti zahraničnej politiky sa rozpočet na strane platieb zvýši o 32 mil. eur. S väčším objemom prostriedkov môžu počítať aj orgány bankového dohľadu a Frontex.

Reakcie slovenských poslancov

 „Som rád, že došlo k dohode a že v dosiahnutom kompromise sme udržali prostriedky určené na podporu  vzdelávania, vedy a výskumu. Ďalším pozitívnym aspektom rozpočtu na rok 2015 je zahrnutie 8 miliárd eur na spustenie Junckerovho 315 miliardového investičného plánu,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Doplňujúce informácie

Rozpočet EÚ na rok 2015 vyčlení v porovnaní s rokom 2014 o 2% viac prostriedkov pre nové projekty Európskej únie. Objem platobných rozpočtových prostriedkov, ktoré sa využijú na platbu starších záväzkov, sa zvýši o jedno percento.

Až 88% z celkového rozpočtu EÚ sa vynaloží na projekty v členských štátoch, 6% sa využije v oblasti vonkajšej politiky EÚ a ďalších 6% tvoria prostriedky vyčlenené na fungovanie EÚ a jej inštitúcií. Rozpočet EÚ predstavuje niečo vyše jedného percenta hrubého národného dôchodku (HND) Európskej únie.

Návrh rozpočtu EÚ predkladá Komisia. Na základe pozmeňovacích návrhov Parlamentu a Rady a následných rokovaní sa dospeje k jeho finálnej verzii.

 

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices