Putin prirovnal Rusko k medveďovi, kríza pominie do dvoch rokov

putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin čítal každoročný decembrový prejav. Vyjadril sa k aktuálnemu pádu rubľa, stavu krajiny i ukrajinskej kríze. spojené štáty označil za bezpečnostnú hrozbu pre Rusko. Palácového prevratu sa nebojí, pretože podľa jeho slov v Rusku žiadne paláce nie sú.

Putin zahájil konferenciu ekonomickým bilancovaním. Ruské príjmy budú podľa neho tento rok vyššie než výdaje. Pád rubľa podľa prezidenta vyprovokovali vonkajšie faktory. Centrálna banka napriek tomu postupuje adekvátne a Rusko do dvoch rokov problémy prekoná.

Každoročné decembrové bilancovanie tento rok novinári nespájajú s medzinárodnou politickou situáciou ako tomu bolo po iné roky.

Za konflikt na Ukrajine môže Kyjev

Predmetom záujmu viac než 1200 akreditovaných novinárov bude pravdepodobne boj s tvrdým pádom rubľa, ktorý na začiatku týždňa zasiahol úspory Putinových voličov.

Na ekonomické dotazy sa Putin údajne starostlivo pripravoval s pomocou armády poradcov a expertov ministerstva financií a centrálnej banky.

Nepriaznivá situácia sa podľa neho dá využiť k diverzifikácii ekonomiky. „Budeme musieť prekonať určité problémy a spoločenské problémy, ale rozhodne môžeme zo situácie vyťažiť,“ vyhlásil. Dodal, že byrokracia v rusku nie je v porovnaní s Európskou úniou nič.

Konflikt na východe Ukrajiny prisúdil Kyjevu, kedy sa prozápadný režim dostal k moci štátnym prevratom a následne sa spor s východnou Ukrajinou snažil riešiť najprv násilím a v súčasnosti hospodárskou blokádou.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Putin prirovnal Rusko k medveďovi, ktorý stráži tajgu. „Chcú, aby len tak sedel a vzdal sa svojho medu a potom ho možno nechajú na pokoji. V skutočnosti ho ale chcú spútať reťazami, povedal o Západe, ktorý podľa neho buduje nové múry.

Trúfalé otázky

Šéf Kremľa zdôraznil, že sú vypracované plány, ktoré reagujú na konkrétne hospodárske problémy.

Pripomenul, že ústredný finančný ústav krajiny zvýši úrokové sadzby na 17 percent. V tejto súvislosti dodal, že takto vysoké sadzby nebudú platiť po celý čas krízy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices