Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanec Štefanec: Daňové raje sú neakceptovateľné, treba ich zrušiť

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Europoslanec Ivan Štefanec hovorí o zásadných rozdieloch medzi daňovými úľavami a daňovými únikmi. Tiež nám porozprával o tom, ako súvisia daňové úľavy s Junckerovým rozvojovým balíkom a ako môžu súkromní investori dopomôcť zvýšeniu zamestnanosti.

Aký je váš postoj ku kauze daňových rajov LuxLeaks a hlasovaniu o odvolaní pána Junckera? Ako sa tieto záležitosti hodnotili v Európskom parlamente?

Každé podozrenie je potrebné predovšetkým vyšetriť, až potom budeme môcť zodpovedne rozhodovať. Už teraz chcem však povedať, že je treba jasne rozlišovať medzi dvoma vecami, ktorými sú daňové úniky a daňové úľavy. Daňové úniky sú neakceptovateľné, štáty nimi nedodržiavajú zákony. Sú trestným činom a je z nich potrebné vyvodiť nielen politickú, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť. Na druhej strane, daňové úľavy sú legitímnym nástrojom pre pritiahnutie investícii a zvýšenie zamestnanosti v tej ktorej krajine. To robí napríklad aj Slovensko. Súčasná vláda sa snaží robiť všetko pre to, aby dotiahla nejaké investície, avšak nedarí sa jej to ani pri daňových úľavách. Bol by som nerád, keby táto téma skĺzla do čiernobieleho videnia, teda že každý, kto sa snaží prilákať investície, robí niečo nekalé. Som hlboko presvedčený, že daňová politika má zostať na úrovni národných štátov, pretože keby sme mali v EÚ jednotné dane, tak by to fungovalo skôr proti konkurencieschopnosti.

Hovoríte, že ide skôr o vnútornú politiku jednotlivých štátov EÚ. Zahrávajú sa teda štáty s pojmami daňový únik a daňová úľava?

Ako som povedal, tieto pojmy treba jednoznačne oddeliť. Je však potrebné zrušiť akékoľvek daňové raje, aby sme si nemýlili aj termíny úľavy a raje. Na území EÚ stále existujú daňové raje, kde majú firmy špeciálne režimy, čo je neakceptovateľné. Je preto potrebné zaviesť jednotné štandardy v každej oblasti hospodárstva a odbúrať bariéry medzi štátmi. Takto dosiahneme najlepší efekt z nášho spoločného trhu.

Aká je nadväznosť tejto oblasti na Juncekrov rozvojový balíček? Existuje nejaká priama súvislosť rozvojového balíka s daňovými úľavami?

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

315 miliardový balík, ktorý je základným predpokladom na podporu rastu, vychádza z pôvodného kapitálu, ktorý sa spätnásťnásobí práve súkromnými investíciami. To považujem za kľúčové, pretože súkromné investície majú omnoho väčšiu návratnosť a sú vždy efektívnejšie, sú totiž pod väčším drobnohľadom súkromných investorov. Práve preto je dôležité, aby sme vytvárali prostredie, ktoré stimuluje súkromných investorov investovať do Európy. Vieme, že Únia má v tejto oblasti problém a tento balík môže byť naozaj podnetom pre rast a stimulom pre investície, ktoré pôjdu do rozvoja konkurencieschopnosti v celej EÚ. Treba otvorene povedať, že sú to predovšetkým súkromné investície. Zároveň je veľmi dôležité, aby sme odbúravali všetky bariéry, ktoré Európa stále má, najmä v oblasti spoločného trhu služieb, digitalizácie a energetiky.

Keď poskytneme úľavy, pritiahneme tým investorov.  Môžeme tým teda predpokladať rozvoj ekonomiky a zvýšený rast zamestnanosti?

Presne tak. Navyše, aj štátna kasa bude plnšia. Na Slovensku to nebolo tak dávno, pred 10 rokmi, keď zásadné zmeny v daňovej oblasti a zníženie priamych daní stimulovalo veľmi zásadným spôsobom rozvoj a tiež naplnilo štátnu kasu. To je princíp politiky, ktorú musíme presadzovať aj na európskej úrovni. Znižovanie priamych daní tak, aby v konečnom dôsledku ľudia mali viac práce a aby sa štátna kasa viac zaplnila. Toto platí už od starého Ríma, kedy vzniklo porekadlo, že ak treba naplniť štátnu kasu, treba najprv znížiť dane.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal slovenský europoslanec v EP Ivan Štefanec.

 

O tib

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices