Ramon Tremosa. PHOTO: © European Union 2014

Komisár pre digitálny trh chce skoncovať s monopolným postavením Google

Ramon Tremosa. PHOTO: © European Union 2014
Ramon Tremosa. PHOTO: © European Union 2014

Parlament naviguje podpredsedu Komisie pre digitálny trh Andrusa Ansipa jednoznačne: zvládnite Google. V novembri schválili poslanci nezáväzné uznesenie, ktoré má zabrániť vyhľadávačom v zneužívaní dominantnej pozície, hoci by to znamenalo, oddelenie vyhľadávačov od prepojených komerčných služieb.

Ramon Tremosa je liberálnym poslancom zo Španielska a venuje sa európskej digitálnej oblasti. Podľa neho má EÚ skvelého komisára z krajiny, ktorá je veľmi úspešná. Komisár Ansip pochádza z Estónska, ktoré je jednou z popredných krajín v otázke implementovania technológií a zlepšenia hospodárstva vďaka novým technológiám.

„Únia je klubom členských štátov, ktoré si vymieňajú osvedčené postupy. Preto potrebujeme z popredných štátov dobrých komisárov, ktorí majú ambície šíriť do všetkých členských štátov to, čo skvele funguje u nich doma,“ vyjadril sa poslanec Tremosa.

Pred štyrmi rokmi začala viesť Komisia protimonopolný spor proti Googlu. „V posledných rokoch sme svedkami, že v Európe Google uprednostňuje svoje vlastné služby v oblasti trhu s vyhľadávaním. V Spojených štátoch má Google 50 % trhu. Je to dominantný podnik. Je to normálne, pretože z týchto vyhľadávačov sa vlastne vyvinul. V Spojených štátoch má ale konkurenciu, napríklad Yahoo. To ale neplatí v Európe, pretože za posledné roky zvýšil Google svoj podiel na trhu na 90 %. Takže sa správa ako monopol,“ vysvetľuje poslanec.

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Nová Komisia môže poskytnúť Googlu inú možnosť, aby obmedzil svoj trvajúci monopol. Prípadne mu môže poslať svoje výhrady. Takýto postup by mohol skončiť pokutou alebo tým, že nariadi rozdelenie spoločnosti.

„Treba dodať, že sme mali veľmi veľa úspešných firiem v Európe, ktoré teraz musia prepúšťať, prichádzajú o zisk, znižuje sa ich hodnota na burze. Rast a pracovné miesta vznikajú vďaka existencii konkurencie. Preto pred dvomi týždňami hlasoval Európsky parlament o zlepšení európskeho jednotného trhu v digitálnej oblasti. Chceme rýchle riešenie,“ zakončuje Ramon Tremosa.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

 

O vik

Odporúčame pozrieť

google

Google sa zaviazal dodržiavať pravidlá EÚ

Spoločnosť Google sa zaviazala vykonať vo viacerých svojich produktoch a službách zmeny, aby zladila svoje …

Consent choices