Věra Jourová
Věra Jourová, eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovnosti pohlaví. PHOTO: © European Union 2014 - EP.

Rada novelizuje konkurzné pravidlá firiem, ročne je v cezhraničnej insolvencii 50 tisíc spoločností

Věra Jourová
Věra Jourová, eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovnosti pohlaví. PHOTO: © European Union 2014 – EP.

Program „Záchrana a zotavenie“ dá živnostenským podnikom, ktoré čelia finančným problémom za hranicami, druhú šancu. Rozhodla o tom Rada pre spravodlivosť, ktorá modernizovala pravidlá. Podnikom sa tak otvorila cesta k jednoduchšej reštrukturalizácii a veriteľom sa zvýšili šance na vrátenie ich peňazí.

„Každý rok sa v EÚ okolo 50 tisíc firiem čelí cezhraničnému insolvečnému konaniu – čo sa rovná jednému zo štyroch všetkých konkurzných konaní  v EÚ. V súčasnosti príde ročne o prácu odhadom 400 tisíc ľudí v dôsledku cezhraničnej platobnej neschopnosti,“ povedala Věra Jourová, eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovnosti pohlaví.

Z toho dôvodu má dohoda potenciál posilniť jednotný trh. „Nové pravidlá dajú životaschopným podnikom druhú šancu a zlepšia účinnosť insolvečného konania EÚ. S týmito novými pravidlami budujeme pevné základy pre podporu rastu a zamestnanosti v Európe,“ dodala eurokomisárka.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Novelizované nariadenie prinesie prepojenie konkurzných registrov, rozšírenie pravidiel v rámci obchodných i súkromných insolvečných konaní a tiež zlepšenie právnej ochrany. V neposlednom rade sa zvýšia šance na záchranu firiem.

O mon

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices