V roku 2015 čaká meny pekne divoká jazda  

peniaze
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Menový trh uzatvára rok 2014 poriadnym buchnutím. Rok 2015 by dosť pravdepodobne mohol priniesť vývoj historického významu. Po rokoch sa totiž začína prebúdzať menový trh, ktorý bol prevažne charakteristický svojou ospalosťou v období po globálnej finančnej kríze, od roku 2009 do polovičky roku 2014. V tomto období išlo skôr o odovzdávanie kvantitatívnej taktovky medzi centrálnymi bankami. Prvý bol Fed v rokoch 2009-2011 pri slabom doláre, potom nasledovala ECB v rokoch 2011-2012 pri slabom eure, po ktorej nasledovali očakávania a realita prvej fázy Abenomiky, čo v skutočnosti bola Kurodanomika Japonskej banky, ktorá prebiehala od konca roka 2012 do začiatku roku 2014, áno – pri slabom jene.

Od polovice tohto roka sa rozbieha aktivita na menovom trhu. Americký dolár odštartoval svoju najvýznamnejšiu rally za niekoľko rokov, ktorú spustil Fed dokončením programu nákupu aktív – QE3. Trhy očakávajú od Fedu prvé zvýšenie sadzieb od roku 2006 zhruba v polovici roka 2015 pri solídnom oživovaní ekonomiky. Volatilita menového trhu zaradila vyšší stupeň po tom, čo koncom októbra Japonská banka prekvapila zdvojnásobením prostriedkov v experimente, ktorý už predtým bol považovaný za celosvetovo najradikálnejší v oblasti menovej politiky. V ECB sa zase holubičia väčšina zúfalo usiluje o ďalšie kolo tlačenia peňazí po tom, čo sa za posledné dva roky bilančná suma ECB znížila o tretinu.

Pri vstupe do roku 2015 sú preto hlavné svetové centrálne banky a ekonomiky úplne nesynchronizované. Zrútenie ceny ropy pridalo svetovým trhom nový a dramatický geopolitický a ekonomický rozmer. Základný scenár, ktorý som načrtol pre hlavné meny v Novom roku je celkom neškodný – Fed zvýši sadzby trochu vyššie, než sa aktuálne očakáva a my aj naďalej budeme sledovať silu dolára a výkon americkej ekonomiky bude prekonávať väčšinu ostatných krajín.

Ďalej predpokladám celkom slušný pokles japonského jenu. Čo sa týka ECB, očakávam, že centrálna banka nakoniec prekoná nemecké námietky a politické prekážky a znovu úspešne spustí rotačky, tzn. plnohodnotný program kvantitatívneho uvoľňovania, a to po januárovom či marcovom zasadnutí. Keď ale znova čítam svoje predpovede, tak si hovorím, či nie sú až príliš úhľadné a priezračné. Existuje proste veľa nejasností a potenciálnych smerov, kam sa môže ekonomika, politika i trhy vydať – viac než si dokážem vybaviť v akomkoľvek inom roku.

Všetci sa snažíme odhadnúť, čo nám prinesie rok 2015. Máme tu štyri kľúčové, konkrétne otázky uvedené slovami „čo keď“, kvôli ktorým nebudú menoví investori v noci spať.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Čo keď reštrikcia Fedu spustí reťazovú zrážku na trhoch aktív? Existujú už náznaky, že americký trh junk bondov je už v súčasnej dobe vo veľkom napätí. Likvidita týchto dlhopisov je žalostná kvôli novej legislatíve, ktorá paradoxne usilovala o zníženie rizík bilanciou bánk. Teraz z toho máme plnohodnotné trhové riziko. Junk bondy vzťahom k bridlicovej rope sú pochopiteľne v ohrození. Odliv investorov z týchto dlhopisov by mohol znamenať pohromu a mohol by prinútiť Fed k ukončeniu úvah o zvýšení sadzieb. Výsledok? Americký dolár by prudko oslabil.

  1. Čo keď Draghi zdrhne? Je jasné, že v ECB neexistuje konsenzus ohľadom veľkého kvantitatívneho uvoľňovania, pomocou ktorého chce Draghi vytiahnuť eurozónu z nebezpečenstva deflácie. Čo keď sa Draghimu na začiatku roka 2015 nepodarí presadiť celý program podľa jeho predstáv a na protest zloží funkciu? Výsledok? Najskôr vyletí euro nahor, a potom budeme debatovať o ďalšej existenciálnej euro-kríze.
  2. Čo ak Čína devalvuje menu? V novembri bol reálny (očistený o infláciu) japonský výmenný kurz na rekordnom minime v rovnakú chvíľu, kedy bola Čína na rekordných maximách. V Číne rastú deflačné riziká. Čínsky režim sa potĺka s deflačnými rizikami pri odkrývaní kreditnej bubliny historických proporcií. Mohla by sa Čína opičiť po Japonskej banke, devalvovať jüan, a tak vypustiť svoju deflačnú vlnu do zvyšku sveta? Výsledok? Toto by spustilo úplne novú a nebezpečnú fázu menových vojen.
  3. Čo keď Japonsko stratí kontrolu nad oslabovaním jenu? Existuje celkom jasné riziko, že nový program uvoľňovania z dielne Japonskej banky je už proste prehnaný a my v roku 2015 zažijeme kolaps dôvery Japoncov vo vlastnú menu, ktorí sa budú jenu panicky zbavovať. Výsledok? Toto by Japonskú banku prinútilo prudko obrátiť kormidlo v snahe ubrániť hodnotu meny. Pamätajme, že v modernej histórii mali všetky najhoršie epizódy volatility epicentrum v japonskom jene.

Očakávam, že by sme sa mohli v roku 2015 dožiť pekne divokej jazdy v oblasti mien. Ak by sa splnil aspoň jeden z mojich scenárov uvedených slovami „čo keď“, potom by bola volatilita pekne nažhavená.

Komentár pripravil John J. Hardy, Saxo bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices