Čína sa stala veľmocou, euro padalo

čína
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Rok 2014 priniesol aj vo svete ekonomiky nevídané udalosti. Z Číny sa stala najväčšia ekonomika sveta. Euro pocítilo silu gravitácie a cena ropy klesla na niekoľkoročné minimum.

Rok 2014 môžeme pokojne označiť ako rok paradoxov. Ekonomické pravidlá, ktoré platili doteraz, sa totiž zrazu ocitli hore nohami.

Slovensko: ceny klesali

Prekvapenia sa týkali nielen zahraničia, ale aj Slovenska, kde sme zažili hneď niekoľko zaujímavých javov. Ceny klesali, automobilky prestali ťahať priemysel a dôvera po kríze stúpla.„Ekonomika tvorila pracovné miesta napriek tomu, že tak rýchlo nerástla,“ tvrdí analytik Andrej Arady.

Padať začalo aj euro, ktoré sa svojou hodnotou priblížilo k doláru. Najmä druhá polovica roka však patrila čiernemu zlatu, ktorého cena klesla až o štyridsať percent. Jeho zdraženie sa nečaká ani v budúcom roku.

Jednou z komodít, ktorá bude hýbať figúrkami na svetovej šachovnici je ropa. Platí totiž, že nie je dobré, keď je drahá a zároveň ani keď je príliš lacná. „Na jednej strane nízka cena ropy zlepšuje ekonomický rast v krajinách, kde ropu dovážajú, ale v tých, ktoré ju produkujú, môže predstavovať riziko politickej a finančnej nestability,“ hovorí hlavný ekonóm VÚB banky Zdenko Štefanides.

Napriek nižším cenám pohonných látok a tovarov by sme sa však nemali príliš radovať ani na Slovensku. Lacná ropa sa totiž často spája s prízrakom recesie. „Do budúcna by to mohlo predstavovať aj určité riziko, keby naša ekonomika spomalila rast a začala by sa prepúšťať,“ uviedla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Viac..  Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

Mohlo by byť lepšie…

Predpovede na budúci rok síce nie sú čierne, no mohlo by byť aj lepšie. „Ceny sa vrátia späť k rastu, ale zrejme len veľmi mierne,“ tvrdí analytik Andrej Arady. „Stále budeme mať hladové doliny a regióny, kde je aj tridsať percent ľudí bez práce,“ predpovedá Vrabcová.

Veľkou neznámou zostáva aj vývoj v súvislosti so sankciami Európskej únie voči Rusku. Treba len veriť, že práve ony nebudú hlavnou ekonomickou témou budúceho roka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices