Rezervačné portály v problémoch, Európska komisia ich podozrieva z monopolu

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Komisia oznámila začatie testov v rámci vyšetrovania on-line rezervácií hotelov vo Francúzsku, Švédsku a Taliansku.

Národné orgány pre hospodársku súťaž majú obavy, že takzvané „paritné ustanovenia“ v zmluvách medzi on-line cestovnými kanceláriami a službou Booking.com môžu porušovať protimonopolné pravidlá EÚ a členských štátov. Booking.com ponúkol riešenia, ktoré sa po schválení stanú právne záväzné.

Z paritných ustanovení v zmluve vyplýva, že Booking.com je povinný poskytovať ceny izieb, ktoré sú prinajmenšom tak výhodné ako ceny, ktoré ponúkajú v porovnaní s ostatnými on-line či off-line kanálmi. Podľa francúzskeho, švédskeho a talianskeho orgánu pre hospodársku súťaž sú ustanovenia v rozpore s ich vnútroštátnymi právami hospodárskej súťaže. Obávajú sa najmä toho, že by došlo k obmedzeniu hospodárskej súťaže medzi Booking.com a ďalšími on-line cestovnými kanceláriami, rovnako ako by sa mohlo zabraňovať rezervačným platformám od ich vstupu na trh.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Booking.com súhlasil s tým, že upustia od parity za ceny, ktoré ponúkajú ubytovanie v lacných on-line cestovných kanceláriách. Francúzsko, Švédsko a Taliansko pokračujú vo vyšetrovaní s ohľadom na parity iných on-line cestovných kancelárií.

O vik

Odporúčame pozrieť

Komisia

Komisia prijala revidované oznámenie o definícii trhu v prípadoch hospodárskej súťaže

Európska komisia prijala revidované oznámenie o definícii trhu (ďalej len „oznámenie“). Definícia trhu si vyžaduje určenie …

Consent choices