Toto je 21. storočie? V Južnom Sudáne hladuje 1,5 milióna ľudí! Brusel posiela milióny

PHOTO: Ilustračné Flickr,
PHOTO: Ilustračné Flickr,

Európska únia je pevne odhodlaná podporovať medzinárodné úsilie o ukončení násilia v Južnom Sudáne a vyzýva na prísnejšie opatrenia zo strany medzinárodného spoločenstva. Je potrebné tlačiť k tomu, aby sa konflikt v Južnom Sudáne riešil mierovou cestou a demokraticky.

Hlavným cieľom EÚ bolo zabrániť tomu, aby sa do konfliktu dostali aj susedské krajiny, alebo aby sa dostali do konfliktu medzi sebou. EÚ zahájila komplexnú stratégiu na podporu obnovenia mieru, ktorá zahŕňala politickú a finančnú podporu IGAD (medzivládny úrad pre rozvoj), uplatnenie cielených opatrení ako bol zákaz vydávania víz, podpora humanitárnej pomoci, ale aj ochrana civilistov prostredníctvom UNMISS mandátu, či podpora zodpovednosti a zmierenia prostredníctvom vyšetrovacej komisie Africkej únie (AÚ) a opatrení zo strany Rady OSN pre ľudské práva.

Ministri EÚ naďalej vyzývajú strany aby okamžite ukončili konflikt a rýchlo dosiahli politické urovnanie. Vyzvali tiež na prijatie reštriktívnych opatrení zo strany IGAD a AÚ, v spolupráci s Radou bezpečnosti OSN. Uvalili zbrojné embargo a vyzvali medzinárodných partnerov aby zabezpečili, že bohatstvo krajín bude používané v prospech juhosudánskeho ľudu a nie na hromadenie zbraní do vojny.

Humanitárna pomoc

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

V roku 2014 poskytla Európska komisia viac ako 110 miliónov eur v reakcii na rozvíjajúcu sa potrebu humanitárnej pomoci a ďalších 20 miliónov k riešeniu naliehavých potrieb utečencov v regióne. V rámci trvalého záväzku EÚ poskytla v roku 2014 celkovo 267 miliónov eur.

Krajina čelí potravinovej kríze a 1,5 milióna ľudí je v bezprostrednom nebezpečenstve. OSN vyhlásila Južný Sudán za 3.stupeň núdze, čo je najvážnejšie označenie humanitárnej krízy na základe kritérií ako je rozsah krízy, naliehavosť, zložitosť a globálne schopnosti potrebné k riešeniu krízy.

Medzi hlavné humanitárne potreby patrí čistá voda, potraviny, zdravotná starostlivosť, prístrešie, hygienické zariadenia, hygiena a ochrana, rovnako ako reakcia na epidémie. Okrem toho regióny Južného Sudánu pravidelne trpia sezónnymi záplavami a inými prírodnými katastrofami. Prístup k ľuďom v núdzi, bez ohľadu na politickú či etnickú príslušnosť je problematický.

 

O vik

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices