Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union- EP.

Krajiny postihnuté krízou nečakajú od Junckerovho plánu zázraky napriek investíciám za 300 miliárd

Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014
Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014

Investičný plán predsedu Európskej komisie Junckera v objeme vyše 300 miliárd eur, má stimulovať rast a znížiť nezamestnanosť. Verejnosť o ňom vie už pár týždňov. Na plenárnom zasadnutí prezradil predseda Juncker ďalšie detaily.

„Cieľom tohto nového fondu bude investovanie do tých štátov, ktoré najviac postihol hospodársky pokles,“ povedal Jean-Claude Juncker. Bude sa spájať so štrukturálnymi reformami, pričom dúfa, že investície prídu aj z verejného a súkromného sektora. Tie by zasahovali predovšetkým do programov ako telekomunikácie, digitálna technológia, energetická a dopravná infraštruktúra.

Niektorí poslanci vnímajú váhanie a nerozhodnosť členských štátov ako problém, ktorý treba urýchlene riešiť. Írsko a Lotyšsko sú príklady štátov, ktoré sa o očakávaných zázrakoch Junckerovho plánu vyjadrujú opatrne.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

„Kľúčom je otázka, či bude súkromný sektor nasledovať. Som si pomerne istý, že súkromný sektor nebude nasledovať, pokiaľ členské štáty neznásobia svoje snahy o tzv. štrukturálne reformy,“ povedal Krišjānis Kariņš z Európskej ľudovej strany.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

 

O vik

Odporúčame pozrieť

ekonomika, kriza

Hospodárska prognóza: Oživenie bolo prerušené, druhá vlna prehlbuje neistotu

Pandémia koronavírusu predstavuje veľmi veľký otras pre svetové hospodárstvo a hospodárstvo EÚ s veľmi vážnymi …

Consent choices