USA možno rapídne zníži znečisťovanie ovzdušia po vzore EÚ

konferencia Lima
Konferencia v Lime. PHOTO: Flickr.

Globálne otepľovanie a klimatické zmeny sú v súčasnosti naliehavou témou. Najnovšie sa delegáti z vyše 190 krajín a organizácií zišli v peruánskej Lime, kde sa konala klimatická konferencia. Za Európu sa rokovaní zúčastnili poslanci Parlamentu a komisár pre oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Cañete. Podľa zástupcov bolo prioritou, aby vznikla trvalá dohoda, ktorá by riešila stále sa zhoršujúci stav zemskej atmosféry.

Dlhodobo hlavné ciele patrí udržať otepľovanie na dvoch stupňoch. EÚ sa zaviazala znížiť emisie  CO2 o 40 % do roku 2020. Následne aj USA a Čína oznámili dohodu, ktorá hovorí o znížení emisií o 28 % v najbližších desiatich rokoch.

Konferencia je súčasne prípravou na klimatický samitu OSN, ktorý sa uskutoční o rok v Paríži. Klimatické dohody majú aj svojich odporcov. „Vnímate, že všetci hovoria o dosiahnutí dohody serióznejšie, než pred piatimi rokmi v Kodani. Ale nakoniec skutočné problémy financovania, úrovne zmierenia, rozdelenia úloh, určenia orgánu kontroly, stanovenia hodnotenia – nič sa v podstate nevyriešilo. Mnohé náročné témy dostali, nanešťastie, len odklad len do budúceho roku v Paríži,“ vyjadril sa Bas Eickhout zo skupiny zelených.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ vyzýva na rýchlejšie uplatnenie výsledkov klimatickej konferencie COP26

Rada Európskej únie (EÚ) kladie dôraz na význam diplomacie v oblasti klímy a pôsobenia eurobloku …

Consent choices