foto Maderova
Zuzana Maderová. PHOTO: red/ZM.

Zuzana Maderová: Erasmus stáž v Portugalsku mi zmenila život, stala som sa riaditeľkou

foto Maderova
Zuzana Maderová. PHOTO: red/ZM.

BRATISLAVA, 22. 12. 2014 – Študovala prekladateľstvo, vďaka ktorému sa dostala na stáž do Portugalska. Tam však zistila, že omnoho viac ako cudzí jazyk ju baví pracovať s ľuďmi a pomáhať im v ich kariérnom rozvoji. Zuzana Maderová (25) absolvovala stáž cez projekt Erasmus a momentálne cestuje po svete ako riaditeľka pobočky medzinárodnej študentskej organizácie aj prostredníctvom nového programu EÚ Erasmus+.

 „Na škole nám ponúkli možnosť ísť na stáž do Portugalska, vo dvojici alebo samostatne. Ja som si vybrala mesto, kde som mohla byť sama v cudzom prostredí tak, aby som bola nútená používať cudzí jazyk, ktorý som sa chcela naučiť,“ vysvetľuje Zuzana.

Počas stáže sa okrem štúdia zapojila aj do aktivít organizácie Aiesec v Portugalsku, kde sa priučila organizácii eventov či propagačným aktivitám. Zároveň si vyskúšala, aké to je fungovať v medzinárodnom prostredí, spoznávala zahraničie, ľudí  a aj samu seba.

Po návrate na Slovensko chcela Zuzana v rozbehnutých  aktivitách pokračovať a zároveň nestratiť kontakt s medzinárodným prostredím. Práve preto začala pracovať pre rovnakú študentskú organizáciu i na domácej pôde a práve tu prišla na to, čo by ju pracovne napĺňalo.

Vášeň k prekladateľstvu tak postupne nahradili záujem posúvať mladých ľudí dopredu prostredníctvom vysielania na stáže a organizovanie rôznych podujatí, ktoré ich majú motivovať k tomu, aby na sebe pracovali. Netrvalo dlho a Zuzana si vyskúšala aj vedenie tímu na najvyššej pozícii v rámci organizácie ako riaditeľka Aiesec Slovensko, kde pôsobí doteraz.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

„Mladí ľudia môžu získať v zahraničí nové vedomosti a poznatky, ale snažíme sa ich viesť k tomu, aby sa potom vrátili späť na Slovensko a aplikovali svoje skúsenosti v našej krajine,“  dodáva Zuzana.

Erasmus+ je program Európskej únie, ktorý podporuje medzinárodné aktivity v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu. Program dáva príležitosť študentom, žiakom odbornej prípravy, pedagogickým zamestnancom, pracovníkom s mládežou a dobrovoľníkom stráviť obdobie v zahraničí a zlepšiť tak svoje poznatky, zručnosti a zamestnateľnosť. Na Slovensku je národnou agentúrou programu Erasmus+ pre oblasť mládeže a športu práve IUVENTA.

VIDEO ZUZANA MADEROVÁ:

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Inšpirujme sa od Portugalska, nie od Orbánovho Maďarska

V portugalskej Brage prebieha monitorovanie výsledkov kohéznej politiky Európskej únie skupinou zástupcov Európskej ľudovej strany. …

Consent choices