Pawel Pawlikowski. PHOTO: © European Union 2014

Víťaz filmovej ceny LUX 2014 opisuje Idu. Film tvoril pre ideálneho diváka

Pawel Pawlikowski. PHOTO: © European Union 2014
Pawel Pawlikowski. PHOTO: © European Union 2014

Po získaní Európskej filmovej ceny v Rige sa film Ida stal víťazom ceny Európskeho parlamentu – LUX 2014. O tom kto túto cenu získa rozhodovali poslanci Parlamentu. Režisér filmu Paweł Pawlikowski si cenu prevzal osobne, priamo od predsedu Parlamentu Martina Schulza.

Cena LUX sa udeľuje filmom, ktoré smerujú k európskym hodnotám. Podľa režiséra sa Ida nedá zhrnúť do jednej témy ale predstavuje mnoho línií. „V Poľsku vznikli filmy na tému holokaustu, vysporiadavania účtov, kritické k poľským postojom. Také filmy tu boli. Ale ja nie som taký režisér. Pokúsil som sa urobiť film o univerzálnych témach, vine, slabosti a tiež odpúšťaní, o paradoxoch ľudskej duše a historických situácií,“ povedal režisér filmu.

Film bol režírovaný pre akéhosi ideálneho diváka, ktorého tvorca Idy v Európe očakával a vedel, že sa taký nájde. Je to prirodzene poľský film, no podľa režiséra Pawlikowského si svojho diváka nájde aj v Amerike. „Číra drzosť natočenia takéhoto filmu mi pripomína poľské umenie z 50. a začiatku 60. rokov 20. storočia., keď to bolo dobrodružné, povážlivé, keď sme chceli imitovať západ. Verím, že Ida je súčasťou tejto tradície,“ vysvetľuje režisér.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

 

O vik

Odporúčame pozrieť

Teona Mitevska

Teona Mitevska: Petrunya je príkladom toho, akú majú filmy silu meniť veci

Filmovú cenu LUX tento rok od parlamentu získal film God Exists, her name is Petrunya. …

Consent choices