záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: archív AZ

Europoslankyňa Záborská doteraz netuší, kto ju nominoval na cenu, ktorú dostal aj Ján Pavol II.

Anna Záborská
Anna Záborská. PHOTO: Anna Záborská.

Niektorí europoslanci nás statočne reprezentujú aj za bránami Parlamentu. Dôkazom toho je Anna Záborská, ktorú potešila talianska univerzita medzinárodnou cenou pápeža  Bonifáca VIII. Europoslankyňa si titul honorárnej akademičky prevzala za mierové úsilie a hodnoty, ktoré sleduje akadémia. O nezabudnuteľný zážitok zo slávnostného odovzdávania sa s nami podelila v špeciálnom rozhovore.

Ako ste reagovali na Vaše ocenenie?

– Bola to pre mňa veľká pocta, keďže cena sa udeľuje od roku 2003 a jej prvým nositeľom bol Ján Pavol II. Výhru som si mohla prebrať len osobne na pôde univerzity Accademia Bonifaciana v talianskom meste Anagni. Svojou účasťou som mala potvrdiť, či s ocenením vôbec súhlasím. Do dnešného dňa však netuším, kto ma do tejto pozície nominoval.

Ako prebiehala odovzdávacia ceremónia?

Anna Záborská pri odovzdávaní ceny pápeža Bonifáca VIII. PHOTO: Anna Záborská.
Anna Záborská pri odovzdávaní ceny pápeža Bonifáca VIII. PHOTO: Anna Záborská.

-Veľkolepo. Ceremónia sa začala na hlavnom námestí a zúčastnili sa na nej všetci ocenení, ktorých privítal starosta mesta a rektor akadémie. Dvaja mladí ľudia niesli bulu, ktorú vydal pápež Bonifác VIII. Súčasťou programu bolo tiež vystúpenie krojovaných skupín a koncert orchestra. Po zhromaždení sa celý sprievod i s trubadúrmi vydal historickými ulicami k pamätníku, kde sa položili vence. Neskôr sme sa zastavili na akadémii, kde kardinál Saraiva Martins, kardinál Vallini, niekoľko arcibiskupov, biskupov a zástupcovia iných univerzít podpísali pamätnú knihu. Samotné odovzdávanie sa konalo v bývalom pápežskom paláci, ktorý je dnes radnicou.

Delí sa ocenenie do kategórií?

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

– Prvou kategóriou je cena medzinárodná a druhou národná. Národné ocenenie sa väčšinou odovzdáva významným ľuďom, ktorých každý pozná, ale aj profesorom, hasičom, vojakom, či niektorým starostom. Pocty sa dostáva tiež medzinárodným osobnostiam, ktorí zahynuli či utrpeli ťažké zranenia vo vojskách.

Anna Záborská. PHOTO: Anna Záborská.
Anna Záborská. PHOTO: Anna Záborská.

Čo podľa Vás symbolizuje názov ceny „Pre kultúru pokoja“?

– Mier nie je len to, keď nerinčia zbrane, ale aj určitý stav spravodlivosti. Hovorí sa, že obyčajné prímeria sú nespravodlivé a tiež zdrojom ďalšej vojny. Pri nastolení pokoja treba rešpektovať určitú kultúru, prvoradé je však spoločné dobro. Myslím si, že politik by nemal ostať len v „technickej rovine“, ale viac sa vžiť do hodnoty človeka, pre ktorého zákony robí.

Nedávno ste podpísali aj občiansku iniciatívu „Jeden z nás“. Prečo?

– Úsilie o spoločné dobro zmobilizovalo 1,8 milióna ľudí, aby vyjadrili svoj nesúhlas s financovaním pokusov na ľudských bytostiach. Komisia v máji pred dvomi rokmi vyhlásila, že zbieranie podpisov pod túto iniciatívu je v kompetencii EÚ. Osobne ma mrzí, že „hodila“ názor občanov do koša, keďže nejde o európsku záležitosť. Z môjho pohľadu ide o manipuláciu a budem sa plne angažovať, aby sme sa k tomuto nariadeniu opäť vrátili.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Anna Záborská.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices